Hradec Králové: Za odpad příští rok zaplatí například i cizinci s přechodným pobytem

06.11.2012 16:04

Ani v příštím roce se nemusí obyvatelé města Hradce Králové obávat zvýšených plateb místních poplatků, které na složenkách objeví už zjara ve svých schránkách.

Hradec Králové: Za odpad příští rok zaplatí například i cizinci s přechodným pobytem
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Poplatky, které příští rok Hradečané zaplatí, kopírují letošní cifry. A to ať už jde o místní poplatek ze psů, za užívání veřejného prostranství nebo o nejčastější platbu za komunální odpad. Výjimkou je například nová poplatková povinnost za odpady pro cizince s přechodným pobytem ve městě, kterou nově určuje zákon.

Z pohledu občana je nejčastějším místním poplatkem platba za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. Platí jej všechny osoby s trvalým pobytem ve městě Hradec Králové a vlastníci rekreačních staveb na území města, a to do 25. dubna příslušného kalendářního roku.

Poplatek na letošní rok činil 500 Kč a bude tomu tak i v roce příštím. U dětí od 7 do 14 let a vlastníků chat a chalup hradeckých občanů bude i nadále sazba poloviční, tedy 250 Kč/rok. Senioři od 70 let platí jako v minulém roce 250 Kč ročně. Děti do 6 let včetně celého kalendářního roku, ve kterém dovrší 6 let, jsou od poplatku osvobozené.

„Novelou zákona o místních poplatcích byla nově rozšířena poplatková povinnost na cizince s přechodným pobytem na území města a na vlastníky bytů a rodinných domů, ve kterých není hlášena k pobytu žádná fyzická osoba,“ vysvětluje novinku v zákoně Jindřich Frydrych, vedoucí odboru ekonomického Magistrátu města Hradec Králové. V tomto duchu by měla být upravena i obecně závazná vyhláška, která musí být v souladu s novým zněním zákona o místních poplatcích. Nově byla zákonem stanovena i odpovědnost rodičů za splnění poplatkové povinnosti dětí.

„V současné době je finanční zátěž občanů obecně velká, není proto vhodné ji teď dále zvyšovat,“ říká primátor města Hradec Králové Zdeněk Fink.

Základní sazba poplatku za prvního psa zůstane i nadále ročně na částce 1200 Kč. Za psa v rodinném domku, ve kterém je držitel psa přihlášen k trvalému pobytu, 300 Kč. U držitelů psů, kteří mají jediný zdroj příjmů z důchodu, nebo pobírají sirotčí důchod, zůstává i nadále roční sazba 200 Kč. Za každého dalšího psa se sazba zvyšuje o 50 procent. Poplatek ze psů zaplatí držitelé psů s trvalým pobytem ve městě.

Složenky týkající se poplatků za komunální odpad a psy na příští rok budou do domovních schránek doručovány na přelomu března a dubna 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.