Hradec Králové: Začínají zápisy prvňáčků, poprvé i pro ty ukrajinské

06.04.2022 14:51 | Tisková zpráva

V tomto týdnu se uskuteční zápisy prvňáčků do hradeckých základních škol, a to ve dnech 8. a 9. dubna.

Hradec Králové: Začínají zápisy prvňáčků, poprvé i pro ty ukrajinské
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

K zápisu se rodiče hlásí elektronicky přes webové stránky spádové školy, předem vyplní veškeré potřebné informace a zarezervují si také čas, kdy s dítětem dorazí. Letos se poprvé budou k zápisu do prvních tříd hlásit také děti válečných ukrajinských uprchlíků, a to 10. června odpoledne.

„Před dvěma lety jsme s ohledem na pandemii onemocnění covid-19 zahájili elektronické formy zápisů, které se nám velmi osvědčily. Pro rodiče tento způsob zápisu představuje zejména úsporu času a administrativních úkonů, které dříve musely být prováděny na místě. Nyní budou moci vše vyplnit z pohodlí domova a u zápisu jen dokončit formality,“ vysvětluje primátor města Hradce Králové Alexandr Hrabálek.

Na osobní zápis budou moci rodiče do škol dostavit v pátek 8. dubna od 14 do 18 hodin a v sobotu 9. dubna od 9 do 11 hodin. U zápisu pak musí být předložen občanský průkaz zákonného zástupce, rodný list dítěte a zdravotní průkaz dítěte.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Do prvních tříd hradeckých základních škol se hlásí obdobný počet dětí jako v loňském roce, do školních lavic by tak mohlo usednout zhruba 900 prvňáčků.

„V případě zvýšeného zájmu o zápis na konkrétní škole budou rozhodovat stanovená kritéria. První z nich vychází z ustanovení školského zákona, kdy škola přednostně přijímá žáky s trvalým bydlištěm ve školském obvodu základní školy. Na druhém místě školy přijímají sourozence žáků, kteří již školu navštěvují. Pokud počet zájemců převyšuje možnosti školy, je výběr proveden losováním. Město pravidelně sleduje počty žadatelů ve školských obvodech základních škol a až na výjimečné případy by neměl být s velkým zájmem problém,“ doplňuje vedoucí odboru školství Magistrátu města Hradce Králové Zbyněk Bárta.

Město je zřizovatelem 17 základních škol. Letos také připravilo zápis do prvních tříd pro děti ukrajinských uprchlíků. Konat se bude 10. června od 14 do 17 hodin.

„Podle počtu zájemců budeme na vzniklou situaci reagovat. Zatím předpokládáme, že by se do prvních tříd mohlo přihlásit téměř padesát dětí. Uvidíme, jak se situace bude dále vyvíjet,“ dodává primátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…