Hradec Králové losoval nájemníky 46 startovacích bytů, zájemců bylo 1123

15.10.2018 19:53

Radnice stotisícového Hradce Králové vylosovala 46 nájemníků startovacích bytů. Zájem o bydlení ve startovacích bytech, v nichž se platí zvýhodněné nájemné, mělo 1123 mladých lidí.

Hradec Králové losoval nájemníky 46 startovacích bytů, zájemců bylo 1123
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Losování se odehrálo ve velkém sále Adalbertina a sledovaly jej stovky lidí. Úřednice magistrátu při losování tahala z krabice pingpongové míčky s čísly žadatelů o byt. Vylosovaní nájemníci se do bytů, které jsou již prázdné, budou moci nastěhovat v následujících týdnech. Magistrát vylosoval i náhradníky, kteří obsadí byty, které jejich nájemníci v dohledné době teprve uvolní. V bytě může být nájemník nejvýše tři roky.

Zájem mladých lidí o malometrážní startovací byty tradičně vysoce překračuje nabídku. Například při losování v roce 2016 se o 49 bytů ucházelo 815 lidí. Celkem má město v systému startovacích bytů zařazeno 130 bytů a hromadné losování většího počtu bytů najednou organizuje zhruba jednou za dva roky.

Radnice do letošního losování nabídla deset bytů 1+kk a 36 bytů 2+kk. Byty jsou v ulicích Ve Stromovce a Svatojánská. Zájemce o startovací byt musí být mladší 32 let, nesmí vlastnit na území města nemovitost a nesmí být dlužníkem města ani některé z jeho společností. Zvýhodněné nájemné činí 45,30 koruny za metr čtvereční měsíčně. Podle portálu www.cenovamapa.eu se tržní nájem v Hradci Králové pohybuje nad 100 korunami za metr čtvereční.

Po získání nájemního bytu je nutné trvalé bydliště

Prostřednictvím nabídky startovacích bytů se radnice ve městě snaží udržet mladé lidi, například studenty po škole, a získat tím nové obyvatele. O byt se může přihlásit i člověk, který není z Hradce Králové. Po získání nájemního bytu si musí přihlásit trvalé bydliště v Hradci Králové.

Královéhradecká radnice pro program startovacího bydlení v letech 2007 až 2010 pořídila 172 bytů. V roce 2012 rozhodla, že část těchto bytů obsadí senioři. Pro seniory a lidi se zdravotním postižením má radnice 715 nájemních bytů, dalších 158 bytů má pro rodiny s dětmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…