Hradec Králové začíná třídit gastroodpad po celém městě

29.11.2022 14:05 | Tisková zpráva

V tomto týdnu začínají Hradecké služby po městě postupně rozmísťovat 205 speciálních nádob na třídění gastroodpadu, neboli biologicky rozložitelného odpadu z kuchyní.

Hradec Králové začíná třídit gastroodpad po celém městě
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Umístěny budou na stálých stanovištích separace, kde je možné třídit i další odpad. Speciálně uzavíratelné nádoby budou vyváženy v zimním období jednou týdně, první svoz je naplánován na příští týden. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí

„Hlavním motivem spuštění třídění gastroodpadu byla snaha o snížení produkce nevyužitelného odpadu. Máme totiž k dispozici rozbor odpadů z nádob na směsný komunální odpad a ukázalo se, že právě 30 % z tohoto odpadu je z kuchyní a bylo by ho možné energeticky využívat,“ vysvětluje náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek. S ohledem na to město od října loňského roku spustilo na šest měsíců pilotní projekt na sběr gastroodpadu, který probíhal v ulicích Rybova a Antonína Petrofa. Za tuto dobu se ukázalo, že o tuto službu je zájem, během sledovaného období se podařilo vytřídit 1,7 tuny gastroodpadu.

Po Hradci proto v průběhu tohoto týdne začnou pracovníci Hradeckých služeb rozmísťovat speciální hnědé nádoby s pákovým uzávěrem. Občanům budou k dispozici ve stálých stanovištích separace, zejména tam, kde se třídí sklo. „Do nádob bude možné umísťovat rostlinný i živočišný odpad z kuchyně, jako jsou zbytky jídel, zbytky ze zpracování ovoce a zeleniny, malé kosti, mléčné výrobky nebo také potraviny, kterým již vypršela trvanlivost. Důležité je, aby sem veškeré věci dávali občané bez obalů,“ uvádí Martin Hušek, ředitel Hradeckých služeb. První svoz těchto popelnic proběhne během následujícího týdne. Dále budou nádoby vyváženy s ohledem na klimatické podmínky, od října do dubna jednou týdně a od května do září dvakrát týdně. Pořízení nádob i roční provoz této služby město vyjde na 2,5 milionu korun včetně DPH. Svoz kuchyňského odpadu žádným způsobem neovlivní dlouhodobě zavedený svoz rostlinného odpadu z údržby zeleně od rodinných domů, který bude i nadále probíhat beze změny. Do budoucna uvažuje město společně s Hradeckými službami ještě o rozšíření služby, možné by bylo například zajištění menších nádob na gastroodpad i do domácností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…