Hranice: Hřbitovní zeď se již opravuje

29.07.2017 16:34

Rekonstrukce Hranického hřbitova začala v první polovině července. Nejprve přišla na řadu ohradní kamenná zeď, která je v havarijním stavu a rekonstrukce je nezbytná pro zajištění její funkčnosti a bezpečnosti.

Hranice: Hřbitovní zeď se již opravuje
Foto: mesto-hranice.cz
Popisek: Hranice

S ohledem na špatný technický stav kamenní zdi budou práce probíhat ve dvou etapách. V první etapě dojde na část zdi od hlavního vstupu na hřbitov z Hřbitovní ulice po vstup na hřbitov od obřadní síně. Tato etapa by měla být hotová do poloviny října letošního roku.

V druhé etapě bude opravena zbývající část kamenné zdi a také bude vybudováno nové oplocení kolem urnového háje a také bude odstraněna márnice. Tady se termín zahájení prací předpokládá v březnu příštího roku a dokončení v polovině října 2018. Jednotlivé etapy jsou barevně vyznačeny v příloze.

Situaci komplikují náhrobky v blízkosti zdi. Proto jsme jednali s majiteli hrobových míst, provedli fotodokumentaci současného stavu a snažíme se náhrobky ochránit jak bedněním, tak i zafoliováním. V případech, kdy jsou náhrobky umístěny přímo na zdi, nebo v její těsné blízkosti, může v průběhu stavebních prací dojít k demontáži náhrobků. Po ukončení rekonstrukce budou náhrobky vráceny dodavatelskou firmou na původní místo. Vzrostlá zeleň u kamenné zdi, která svými kořeny zeď narušuje, bude před rekonstrukcí odstraněna. Předem se omlouváme za případné komplikace, které mohou provádějící stavební práce způsobit.

Hranický hřbitov zásadní rekonstrukci nutně potřebuje. Bude se týkat nejen samotného prostoru stávajícího hřbitova, ale i bezprostředního okolí. Je toho opravdu hodně, co je potřebné udělat. Kromě cest na hřbitově, mobiliáře, osvětlení a odvodu vod, jak dešťových, tak splaškových je nutné vyřešit například i zeleň v tomto prostoru a také plochu urnového háje. A je také nutné vybudovat nezbytné zázemí pro správu hřbitova i pro návštěvníky a přidat parkovací místa. Nové parkoviště by mělo vzniknout poblíž ulice Hřbitovní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…