Hranice: Začala oprava sochy Panny Marie Immaculata

09.06.2017 18:30

Začala odborná oprava sochy Panny Marie Immaculata na Masarykově náměstí. Prvním krokem byla demontáž kovového zábradlí okolo sochy Panny Marie, která proběhla 8. června. Oprava se bude týkat nejen kovového zábradlí, ale i schodů, sloupu a samotné sochy. Vše bude očištěno, zbaveno nánosů, zábradlí zbaveno rzi a nově natřeno černou barvou. Mezitím bude prostor nouzově oplocen.

Hranice: Začala oprava sochy Panny Marie Immaculata
Foto: mesto-hranice.cz
Popisek: Hranice

Také socha i sloup budou odborně zrestaurovány. Celá akce bude stát  necelých  660 tisíc korun (včetně DPH). Na rekonstrukci městu přispěl Olomoucký kraj částkou 200 tisíc korun.  Oprava by měla být hotová do  poloviny října letošního roku. Poslední restaurování proběhlo v roce 1983.

Socha Panny Marie s rukami sepjatými k modlitbě nahradila v 18. století starší dřevěnou mariánskou sochu. Posvěcena byla 8. prosince 1729. Její zhotovení financoval hejtman hranického panství Josef Antonín Böhm. Socha Immaculaty (Panny Marie počaté bez poskvrny prvotního hříchu) stála na zděném podstavci a teprve v roce 1839 byla umístěna na sedmimetrový tordovaný sloup s mohutnou hlavicí.

Na postamentu jsou reliéfy znázorňující čtyři evangelisty, kolem sochy je původní kovové zábradlí. Fotogalerie ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…