Humpolec: Stromovka v novém - firma dohání skluz a město je připraveno park převzít

17.01.2019 6:32

Během ledna převezmou zástupci města Humpolce od firmy FIRESTA – Fišer, a.s. park Stromovka po kompletní revitalizaci. Práce měly skončit s loňským listopadem, ale zhotovitel část z nich nestihl v termínu i přes to, že byl na časový skluz ze strany města i ze strany projektanta, jímž je firma OK Plan Architects, pravidelně upozorňován.

Humpolec: Stromovka v novém - firma dohání skluz a město je připraveno park převzít
Foto: infohumpolec.cz
Popisek: Humpolec

Firma tak ve stavbě pokračovala dál a podle smlouvy ji za každý den prodlení nabíhají penále. S pracemi ovšem výrazně pokročila, proto město po konzultaci s právní kanceláří park převezme k obecnému užívání, přičemž drobné nedodělky a případné vady s firmou vyřeší formou reklamací.

O revitalizaci významné zelené plochy v centru města se vážně hovoří především od roku 2014, kdy město Humpolec vypsalo veřejnou architektonickou soutěž na změnu Stromovky. V anonymním hodnocení vyhrál projekt firmy OK Plan Architects, přičemž zájemci z řad veřejnosti měli do roku 2018 řadu příležitostí, jak se nejen s vítězným projektem seznámit a případně navrhované opravy připomínkovat. „Park Stromovka si jako jedna z hlavních ploch ve městě zvláštní péči bezesporu zasloužil. Nutné byly i opravy už zastaralých inženýrských sítí na jeho území. Cílem se stalo park prosvětlit a vybudovat z něj místo, kde se budou scházet rodiny s dětmi, hrát si na novém hřišti, pořádat pikniky, kde se budou konat kulturní a společenské akce pro širokou veřejnost a kde se lidé budou cítit příjemně a bezpečně. Proto se zastupitelé města rozhodli věnovat jeho revitalizaci zvýšenou pozornost a já věřím, že Stromovka bude po otevření hojně navštěvovaným místem,“ mínil místostarosta Humpolce Ing. Vlastimil Brukner.

Při převzetí parku zástupci města a projektanta sestaví zápis s případnými nedodělky a vadami, které firma musí do stanového termínu odstranit. „Pokud to zhotovitel nestihne, začne dle uzavřené smlouvy o dílo opět platit penále. Do doby, než vše napraví, bude park nadále zaplocený,“ přiblížil místostarosta s tím, že Stromovka by se veřejnosti mohla otevřít koncem letošního května.

Na revitalizaci parku Stromovka vyčlenilo město v rozpočtu na rok 2018 zhruba třicet sedm milionů korun včetně DPH. Částka zahrnuje kompletní revitalizaci rozsáhlého území parku, tedy opravu inženýrských sítí, úpravy terénu, stavbu nového dětského hřiště, vybudování altánu pro kulturní a společenské akce s kavárnou, toaletami a zázemím, zřízení úvaziště pro psy a úpravu zeleně. Právě na zeleň přispěje i dotace ze Státního fondu životního prostředí ve výši 1,9 milionu korun. Na 14,8 milionu korun pak vyšla kompletní rekonstrukce sousední ulice Jana Zábrany.

Vlastimil Brukner zároveň poukazuje na obecný trend současné doby. „Ceny stavebních zakázek se v posledních letech ekonomického rozmachu navyšují, což pociťují i jiné obce. Zjednodušeně lze říct, že zakázek je hodně a firmy si tak mohou dovolit z nich vybírat a po letech ekonomické krize navyšovat ceny. Dnes není ani výjimečné, když se do výběrového řízení na určitou zakázku žádná firma nepřihlásí. Práce mají hodně, a naopak je tíží problémy s nedostatkem pracovníků,“ přemítal místostarosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…