Humpolec plánuje novou obchodní zónu

14.09.2018 12:16

V Humpolci se plánuje stavba Kauflandu a obchodní zóny s prodejnami značkového zboží.

Humpolec plánuje novou obchodní zónu
Foto: infohumpolec.cz
Popisek: Humpolec

Zástupci developerských společností v současné době aktivně pracují na přípravě projektů supermarketu a obchodní zóny – takzvaného retailu – v Humpolci. Supermarket Kaufland bude stát na pozemcích DDL Lukavec v sousedství areálu firmy ICOM transport, kde vzniká nový autobusový terminál. Na pozemku současného autobusového nádraží vznikne obchodní zóna s rohovým domem a řadou prodejen značkového zboží. I když se jedná o soukromé záměry, zástupcům města Humpolec se s oběma developery podařilo navázat spolupráci. Komisi pro architekturu a urbanismus, kterou rada města letos zřídila, se na základě připomínek architektů podařilo přesvědčit investory tak, aby při projektování více dbaly na architektonické a urbanistické zásady.

O budování nového supermarketu na pozemku dnešního autobusového nádraží, které je v majetku firmy ICOM transport, se v Humpolci naplno hovoří zhruba od roku 2016, kdy zastupitelé města schválili nový územní plán. „Ve hře byly dvě možnosti. Kaufland mohl vzniknout buď právě na autobusáku, anebo na pozemcích bývalého Čemolenu. Protože k soudu dorazilo několik napadení nového územního plánu, veškeré projekty, včetně stavby nového autobusového terminálu u ICOMu, se pozdržely. Mezitím zástupci Kauflandu výrazně změnili podmínky stavby. Požadovali nejen větší nákupní plochu, ale i větší plochu na parkoviště, neboť šířka parkovacího stání se má zvýšit z 2,5 metru na 2,7 metru. Supermarket by se tak na nádraží nevešel, proto začalo z jeho strany jednání s DDL Lukavec,“ vysvětlil místostarosta Humpolce Ing. Květoslav Namyslo.

Zároveň se objevil druhý developer, který projevil zájem postavit řadu prodejen na pozemku současného autobusového nádraží. „Město po celou dobu usilovalo právě o stavbu takových obchůdků, které v Humpolci chybí. Lidé tam najdou oděvy, obuv, sportovní vybavení, hračky nebo elektro,“ zmínil Namyslo.

Zástupcům města se v současné době daří s oběma developery vyjednávat. „Jsou to soukromé projekty, proto neexistuje moc šancí, jak do nich zasahovat. Pokud splňují požadavky územního plánu, lze je usměrnit například územní studií, kterou město nechalo prozřetelně na tuto lokalitu zpracovat. Proto jsme developery pozvali do architektonické komise k diskuzi. Díky tomu se podařilo upravit původní projekt retailu. První varianta totiž navrhla pro investora nejjednodušší a nejlevnější souvislou řadu prodejen a v linii Okružní ulice parkování. Jenže takový návrh není v souladu právě s územní studií,“ vylíčil místostarosta. Developer tak přišel s další variantou. Ta počítá s využitím pozemku současného parkoviště u autobusového nádraží, který je v majetku města. „V souladu s územní studií tam vznikne dominantní nárožní budova. V suterénu bude 36 parkovacích míst, nad tím obchody a v dalším patře restaurace s posezením na terase. Za touto budovou postaví dva objekty s obchody, mezi nimiž vznikne prostor i pro odpočinek. Studie také počítá se 105 venkovními parkovacími místy,“ popsal Květoslav Namyslo.

V areálu Kauflandu pak zaparkuje 224 aut a u prodejny Kili, která tam rovněž vznikne, dalších sedmnáct. Počítá se i s ruční myčkou vozidel. Developer přišel také s nabídkou benefitů pro město a jeho obyvatele. „Zaprvé na vlastní náklady postaví chodník od vjezdu do Kauflandu po Lnářskou ulici. Zadruhé vybuduje nový přechod pro chodce s ostrůvkem, protože ten současný ve Lnářské ulici není bezpečný, neboť překonává tři jízdní pruhy. Zatřetí propojí novým vodovodem oblast od Lnářské po vjezd k supermarketu. A v neposlední řadě postaví hřiště se cvičícími prvky pro všechny generace zřejmě v parku u plicní léčebny v hodnotě zhruba dvou milionů korun,“ vyjmenoval místostarosta.

Humpolečtí zastupitelé se s oběma záměry podrobněji seznámili na veřejném červnovém zasedání. „Pokud vše půjde podle plánu, Kaufland by mohl otevřít už v příštím roce na Mikuláše,“ podotkl Namyslo. Prodej pozemku parkoviště u současného autobusového nádraží pro záměr retailu bude mít odkladný účinek, což je důležité. Znamená to, že nabude platnosti v okamžiku, kdy developer získá stavební povolení na celý areál. Tak město ohlídá, aby na místě skutečně vznikly prodejny se značkovým zbožím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…