Husitský Písek 2015 - vhoďte i Vy nepotřebné klíče do husitských kádí

25.07.2015 19:10

K 600. výročí upálení Jana Husa připravilo město Písek několik aktivit, které naleznete jen pár metrů od Kamenného mostu.

Husitský Písek 2015 - vhoďte i Vy nepotřebné klíče do husitských kádí
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Jedná se především o již tradiční obří pískové sochy – ty letošní jsou samozřejmě husitské a představují Jana Žižku, upálení mistra Jana, husitské ženy u Sudoměře, husitský vůz a hejtmana Matěje Loudu, mj. správce slavných husitských kádí. Předpokládá se totiž, že Písek byl prvním místem v Čechách, kde se na počátku doby husitské sbíraly cennosti do kádí. Novodobé kádě byly proto letos také umístěny ke špičce novostavby v Čechově ulici. Až do konce října můžete do těchto nádob odevzdat své nepotřebné kovové klíče. Po ukončení sbírky budou klíče roztříděny, odevzdány do sběrných surovin a výtěžek půjde na charitativní účely. Sbírka je v současné době zhruba ve své polovině, další příspěvky jsou stále vítány. Do třetice se na promenádě v Čechově ulici můžete prostřednictvím exteriérové výstavy „Doba husitská v Písku“ seznámit s událostmi a osobnostmi tehdejší doby v našem městě.

Díky aktivitám dalších pořadatelů k husitskému výročí si můžete prohlédnout jedinečnou fresku upálení mistra Jana Husa ve filiálním kostele sv. Václava. I další letos mimořádně otevřené kostely mají s dobou husitskou svou spojitost – klášterní kostel Povýšení sv. Kříže upomíná na původní klášter poničený v srpnu 1419 (mimochodem další písková socha – dominikánský mnich – stojí symbolicky právě pod klášterem na promenádě u řeky Otavy) a děkanský kostel je zase možným místem konání synody táborského duchovenstva r. 1422. Z dalších akcí jmenujme výstavu „Jan Hus a 600 let poté“, která bude v srpnu 2015 k vidění v Husově sboru v Budějovické ulici, v září pak v Prácheňském muzeu. Připravováno je také vysazení lípy Mistra Jana Husa v parku na Husově náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…