Hustopeče: Nová kolumbária a osvětlení na hřbitově v novém

02.07.2020 7:34

Opravy a zvelebení místa posledního odpočinku v Hustopečích je jednou z priorit města a už letos se dočkáme hned dvou investic - nových kolumbárií a celkové rekonstrukce veřejného osvětlení, které bylo roky v havarijním stavu.

Hustopeče: Nová kolumbária a osvětlení na hřbitově v novém
Foto: hustopece-city.cz
Popisek: Hustopeče

Již několik let usiluje Město Hustopeče o rozšíření hřbitova, především v části urnového háje, kde je zájem o místa největší. Část zdejších pozemků však patří státu a proto se rozšiřování doposud příliš nedařilo. „Proto jsme se rozhodli vybudovat alespoň dvě kolumbária, která trochu odlehčí té velké poptávce po těchto místech. Stojí na hranici našich pozemků a v nejbližší době se už začnou nabízet zájemcům; do konce tohoto týdne budou schránky osazeny mramorovými deskami,“ představuje kolumbária starostka Hana Potměšilová.

Každé kolumbárium má 18 schránek, celkem je tedy k dispozici 36 nových míst. „Zájemci už telefonují a další se mohou obracet na paní Radmilu Harantovou z Majetkoprávního odboru města Hustopeče. Čekali jsme vlastně jen na schválení nového provozního řádu hřbitova, které nabude platnosti 1. července tohoto roku. Jeho součástí je právě i pronájem kolumbárií, jejichž ceny je stanovena na minimálně deset let,“ dodává starostka s tím, že provozní řád bude vyvěšen u vstupu na hřbitov a také na webu města mezi formuláři.

Spolu s kolumbárii se pracuje i na veřejném osvětlení, které je dlouhodobě v dezolátním stavu. Město do něj plánuje investovat téměř milion korun a již oslovilo pět možných firem. „Víme o tom, že na hřbitově svítí pouze dvě lampy v té hlavní části hřbitova. Teď v létě to až tak nikoho nebolí, ale chceme, aby do podzimu, kdy se začne dříve stmívat, bylo nové osvětlení hotové a lidé se tam mohli bezpečně procházet,“ vysvětluje starostka.

V plánu jsou však i další nutné opravy a celkové zvelebování hřbitova. „Řešily se cestičky a dlažba i různá převýšení. Máme projekt i na opravu hřbitovní kaple, která je ale památkově chráněna a hledáme vhodný dotační titul. Upravili a rozšířili jsme i pumpy, takže lidé nemusí chodit pro vodu přes celý hřbitov. Řeší se i hřbitovní zeď, která je už vyprojektovaná a má všechna stavební povolení a pokud vše dobře půjde, tak v roce 2022 by stavba této nové zdi měla završit všechny opravy a rekonstrukce celého areálu hřbitove,“ uzavírá starostka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…