Jablonec nad Nisou: Aktuální stav příprav projektu prodloužení tramvajové trati

23.03.2019 11:40

Na březnovém zasedání se jablonečtí zastupitelé seznámili se stavem přípravy projektů Terminál veřejné osobní dopravy a Prodloužení tramvajové trati. Zastupitelé vzali zprávu na vědomí.

Jablonec nad Nisou: Aktuální stav příprav projektu prodloužení tramvajové trati
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Stavba prodloužené trati bude pro život města obtížná. Aby město zatížilo jeho chod co nejméně, zkoordinovalo se správci inženýrských sítí jejich opravy a stavby nových. „Stavební ruch se razantně dotkne ulic Budovatelů mezi poliklinikou a Nisou, ulic Poštovní i Soukenné a náměstí Anenského a Dolního. A protože záleží na tom, jak budou uvedené lokality po stavbě vypadat, vyvolali jsme před Vánoci diskuzi s podnikateli i občany, jichž se stavba dotkne a výstupy z ní jsme vtělili do zadání architektonických řešení na prostor Dolního náměstí, Poštovní ulici a okolí a Anenského náměstí,“ vysvětluje náměstek pro rozvoj města Jakub Chuchlík.

Všechny návrhy na podobu daných území jsou v současné době vystavené v parteru radnice. K vidění jsou v běžných provozních hodinách informačního centra, a to až do konce dubna. „Nyní probíhají debaty s autory vítězných návrhů a zapracovávají se připomínky občanů, města a dotčených orgánů,“ říká Chuchlík a slibuje, že o vývoji návrhů bude zastupitele i veřejnost informovat.

Vedení trati se prověřovalo v roce 2015

Nejvhodnější trasa prodloužené tramvajové trati se prověřovala v roce 2015. V březnu 2016 zastupitelé zvolili jako nejvhodnější variantu vedení tramvajové trati Soukennou ulicí přes Dolní náměstí na budoucí dopravní terminál ohraničený ulicemi Kamenná, Lipanská a 5. května. „Tato trasa zůstala s ohledem na neřešitelné majetkoprávní vztahy jako jediná možná,“ vysvětluje vedoucí odboru územního a hospodářského rozvoje Otakar Kypta.

Pak začala veškerá jednání s Dopravním podnikem měst Liberec a Jablonec nad Nisou (DPMLJ), který v roce 2018 začal zpracovávat projekt prodloužení tramvajové trati ze současné pozice na otočce vedle Tyršových sadů do prostoru připravovaného terminálu, kam se soustředí veškeré druhy veřejné osobní dopravy.

Stavba kanalizace a opravy sítí

V ulici Poštovní se bude už letos rekonstruovat jednotná kanalizace a vodovodní řad (projekt SČVaK), plynového potrubí (projekt Innogy) a budovat nová dešťová kanalizace, která odkanalizuje centrum (projekt statutárního města Jablonec nad Nisou – SMJN). Všude, kde se vybuduje dešťová kanalizace, bude rovněž vyměněná kanalizace jednotná a vodovodní řad (SČVaK) i plynové vedení (Innogy) včetně přeložek dalších souvisejících sítí.

Z ulice Soukenné povede nová dešťová kanalizace pod Anenské náměstí, kde vznikne retenční nádrž se zaústěním do řeky Nisy.

„Veškeré výměny sítí se budou koordinovat tak, aby nemohlo dojít k dopravnímu kolapsu ve středu města. To platí také pro vlastní realizaci prodloužení tramvajové trati,“ ujišťuje Kypta a dodává: „Jakmile bude dohodnutá konečná architektonická podoba uličních prostor, bude zpracován podrobný harmonogram jednotlivých etap tak, aby byli co nejméně omezeni jak obyvatelé, tak i podnikatelé.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…