Jablonec nad Nisou: Asistenti prevence kriminality mají oči otevřené

25.07.2015 9:39

Primátor Petr Beitl se včera osobně setkal se dvěma asistenty prevence kriminality, kteří od začátku července působí u Městské policie Jablonec nad Nisou. Jiří Netušil a Radek Džobák se s ním podělili o první dojmy ze své práce.

Jablonec nad Nisou: Asistenti prevence kriminality mají oči otevřené
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Činnost asistentů je dalším dílkem do skládačky v naší snaze o bezpečnější město,“ řekl primátor.

„Měl jsem trochu obavu z toho, jak komunita na naši práci zareaguje,“ přiznal se Jiří Netušil a vzápětí spokojeně konstatoval, že byl příjemně překvapen, že je lidé přijímají dobře. „Ptají se, o co vlastně jde, zajímají se,“ usmíval se sympatický asistent prevence kriminality.

„Asistenti zatím chodí ve dvou, je to tak lepší, mohou se doplňovat. Mají oči otevřené a jsou aktivní,“ chválí své svěřence jejich mentor zkušený jablonecký strážník Luboš Nigrin. „Ráno dostaneme plán práce se záchytnými body a podle něj jdeme. V procházených lokalitách si děláme poznámky, které pak konzultujeme s mentorem“ ukazoval primátorovi sešit s poznámkami mladší z asistentů Radek Džobák. Asistenti prevence kriminality se pohybují po Jablonci zejména v rizikových lokalitách, spolupracují se sociální pracovnicí, chodí i do romských rodin a přispívají ke zklidnění konfliktních situací. 

„Jablonec je důkazem toho, že jak projekt asistentů prevence kriminality, tak zaměstnávání dlouhodobě nezaměstnaných pomáhá řešit sociální otázky a přispívá k sociálnímu smíru ve společnosti,“ konstatoval primátor Beitl, zdůraznil jednoznačně pozitivní dojem i přínos pro město z práce pracovníků veřejně prospěšných prací. „Legislativní prostředí zatím zásadnějšímu řešení sociálních otázek příliš nepřeje a stát přenáší zodpovědnost na obce, aniž by jim k tomu dal nástroje. Domnívám se, že cesta, kterou v Jablonci prošlapáváme, se zatím ukazuje, jako ta správná a je to v současné situaci umění možného,“ konstatuje jablonecký primátor Petr Beitl.

Dotaci na asistenty prevence kriminality ve výši 248 tisíc získalo město od Ministerstva vnitra v rámci programu prevence kriminality na zřízení pozic dvou asistentů, jejich proškolení, provoz a supervizi mentorem na dobu 6 měsíců. „Celorepubliková koncepce programu prevence kriminality počítá s pokračováním projektu,“ informoval primátora Jiří Vaníček z odd. krizového řízení, který projekt v Jablonci připravil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…