Jablonec nad Nisou: Brathův altán v novém hávu

02.12.2020 9:15

Jabloneckému Tyršovu parku vévodí altán zvaný Brathův pavilon. Stavba stylově na pomezí secese a art deco vznikla roku 1913 z daru France Bratha. Letos město pavilon nákladem téměř 50 tisíc korun opravilo.

Jablonec nad Nisou: Brathův altán v novém hávu
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

„Na pavilonu byla graffiti, která jsme nechali odstranit a celou stavbu nově natřít včetně zábradlí. Celkem jsme za opravu utratili 47,3 tisíce korun,“ konstatoval ekonomický náměstek Milan Kouřil. Opravu provedla jablonecká rodinná firma, která se už po tři generace zabývá malováním, nátěry a tapetováním.

Anketa

Jste pro dobrovolné testování antigenními testy ZDARMA?

76%
24%
hlasovalo: 7355 lidí

Tyršovy sady vznikly s přičiněním jabloneckého Okrašlovacího spolku, jenž byl založený v roce 1879. Ačkoliv proti záměru spolku vystupovali někteří Jablonečané, nakonec se vše podařilo uskutečnit. Díky příspěvku jablonecké městské spořitelny spolek v roce 1884 vykoupil mokřinatý pozemek na levém břehu Nisy o rozloze 19.491 m2, na němž byl v neděli 9. července 1893 park podle projektu zahradního architekta Hectora Ecka slavnostně otevřený. Během let přibývaly drobné plastiky a pamětní kameny. Přirozený zdroj spodní vody napájel jezírko, na kterém se v zimě bruslilo.

„Parky v té době sloužily nejen odpočinkovým, promenádním, ale také hudebním a tanečním aktivitám měšťanů. Jenže právě proto tomu jabloneckému něco chybělo. Pavilon pro kapelu! Takový otevřený altán se stříškou, jaký v té době byl již třeba v hájku za restaurací Střelnice. V Tyršově parku vznikl roku 1913 architektonicky velmi čistý objekt ve stylu na pomezí secese a art deco. Nápis v jeho stříšce stále ozdobně hlásá: Franz Brath Stiftung 1914 neboli Z daru Franze Bratha 1914,“ říká vlastivědný badatel Marek Řeháček.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

13:37 Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

Jednou z letošních investic do školských zařízení v Aši budou stavební úpravy hygienických zařízení …