Jablonec nad Nisou: Martin může přijet na bílém koni, město je připravené

25.10.2020 10:40

Jablonec má schválený Plán zimní údržby 2020-2021. Podle něj město udržuje minimálně 164 kilometrů místních komunikací rozdělených do tří pořadí. Na zimní údržbu počítá jablonecký rozpočet obvykle s částkou 20,5 milionů korun, za tu loňskou město zaplatilo 14,7 milionů korun.

Jablonec nad Nisou: Martin může přijet na bílém koni, město je připravené
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Město udržuje celkem 164 km vozovek, cca 20 km2 parkovišť a 64 km chodníků ve třech pořadích,“ říká ekonomický náměstek Milan Kouřil. Do zimní údržby je zahrnutých také 135 autobusových zastávek, 200 přechodů pro chodce včetně těch na silnicích státních a krajských a 16 schodišť.

„Objemy ošetřovaných vozovek zůstaly v podstatě stejné, pouze se měnilo pořadí. Mírně se však navýšily objemy zimní údržby chodníků, a to na základě podnětů veřejnosti jako každý rok,“ informuje vedoucí odboru technického Pavel Kozák.

Zimní období v Jablonci trvá od 1. listopadu do 31. března následujícího roku, v městském rozpočtu je na údržbu pamatováno částkou 20,5 milionů korun a provádějí ji technické služby. „Loňská zima 2019-2020 byla poměrně mírná. Od listopadu do února napadlo v Jablonci jen něco kolem půl metru sněhu, zatímco v zimě 2018-2019 napadly téměř dva metry,“ sděluje Kouřil. I přes malou sněhovou nadílku muselo město udržovat namrzlé nebo mokré povrchy komunikací a chodníků. „První část loňské zimy, tedy konec roku 2019, stál město 1 445 489 Kč, za část na začátku roku 2020 zaplatilo 13 228 316 Kč,“ vypočítává vedoucí odboru ekonomiky Kateřina Tuláčková.

Čtyři miliony korun z rozpočtu minulé zimní údržby byly přesunuté v rámci jarních restrikcí do covidové rezervy, další milion využil technický odbor k drobným opravám. „Opravili jsme chodníčky v Domě pro seniory v Novoveské nebo parkoviště v ulici Janovské, prořezali zeleň kolem veřejného osvětlení a přistoupili jsme k demolici veřejných toalet v Tyršově parku,“ uzavírá Kozák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…