Jablonec nad Nisou: Miliony z fondu na lepší bydlení přesunulo město do rezervy

03.06.2020 14:05

Jablonečtí zastupitelé zrušili Fond na zlepšení úrovně bydlení, z něhož občanům města poskytovali zápůjčky na stavby, obnovy nebo rekonstrukce.

Jablonec nad Nisou: Miliony z fondu na lepší bydlení přesunulo město do rezervy
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

V rozpočtu města na rok 2020 bylo na fond alokovaných 18 milionů korun. Ty svým rozhodnutím zastupitelé převedli do zvláštní rezervy města, která vznikla v souvislosti s restriktivními opatřeními.

„Letos v dubnu rada města doporučila zastupitelstvu zrušit Fond na zlepšení úrovně bydlení a alokované finanční prostředky převést do zvláštní rezervy města,“ říká ekonomický náměstek Milan Kouřil. 

Zastupitelé fond a jeho pravidla zrušili ke konci května. Od listopadu loňského do března letošního roku přijalo oddělení rozpočtu a poplatků na odboru ekonomiky dvě žádosti o zápůjčky, kterým město ještě vyhoví. Půjčí tak sto tisíc korun se splatností do tří let na rekonstrukci existující a vybudování chybějící koupelny a WC a 346 tis. korun se sedmiletou splatností na obnovu fasády. 

Fond na zlepšení úrovně bydlení byl zřízený v roce 2001 a poskytoval zápůjčky Jablonečanům na rekonstrukce nebo stavby, které vedly ke zlepšení stavu jejich bydlení.  Vytvoření rezervy na restriktivní opatření schválili radní v březnu. Ta je v současné době ve výši 106,6 mil. korun. Současně s ní vznikla také pětimilionová rezerva na krizové situace, a to snížením městských rezerv. „Čtyři miliony jsme čerpali z klasické rezervy, jeden milion jsme pak odebrali z dvoumilionového rezervy na participativní rozpočet,“ dodává Kouřil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…