Jablonec nad Nisou: Nová tvář břehů přehrady

18.12.2020 12:52

Architektonická soutěž na k zázemí přehrady Mšeno byla vyhlášená v červenci 2020, hodnotící komise zasedla na začátku prosince. Vítězně ze soutěže na Objekty zázemí a okolí jablonecké přehrady vyšel návrh Ing. arch. MgA. Marka Přikryla z ateliéru PROKŠ PŘIKRYL ARCHITEKTI. Sjednocený vzhled a lepší zázemí by tak přehrada měla mít už příští rok.

Jablonec nad Nisou: Nová tvář břehů přehrady
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Cílem vítězného návrhu je území kolem přehrady vizuálně propojit, očistit a navázat na krajinu bez větších zásahů. „Základním spojovacím článkem jsou objekty zázemí, které jsou modulární, opakovatelné, s čitelnou konstrukcí, provozem a uzavíratelnou ochrannou obálkou, jasně vymezující den/noc, otevřeno/zavřeno nebo léto/zima. Polaritu zdůrazňuje kontrastní barevnost vnitřku/vnějšku,“ říká se v návrhu architekta Přikryla. Charakteristickým rysem navržených objektů jsou lámací dveře, které tvoří fasádu, a kryté zápraží.  Různé objekty budou tvořit jednotlivé moduly o velikosti 6 x 6 metrů, v nichž může být kiosek s občerstvením, hygienické zázemí, převlékárny, sezení nebo sklady. Moduly mají lehkou dřevěnou, snadno opravitelnou konstrukci.

„S vítězným uchazečem uzavřeme smlouvu o dílo na vypracování dalších stupňů projektové dokumentace. Tu pak v lednu 2021 projedná rada města společně s harmonogramem realizace, jehož součástí bude i řešení nájemních vztahů na pozemky pod stávajícími stánky s občerstvením a vlastnictví inženýrských sítí k nim,“ říká náměstek pro rozvoj města Petr Roubíček.

Předmětem návrhu bylo řešení čtyř míst na březích vodní nádrže – U Prutu, zátoku u bazénu - severní břeh, zátoka u bazénu – nad parkovištěm a jižní břeh. Do architektonické soutěže se přihlásilo pět kanceláří a jejich návrhy hodnotila komise ve složení Milan Kouřil, Petr Roubíček, Pavla Drbalová, Ondřej Hofmester a architekti Josef Faltejsek, Michal Kuzemenský, poradní hlas měl městský architekt David Pavlišta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

19:06 Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

Městská knihovna Jablonec nad Nisou, p. o., uspěla v dotačním programu Veřejné informační služby kni…