Jablonec nad Nisou: Nová tvář břehů přehrady

18.12.2020 12:52

Architektonická soutěž na k zázemí přehrady Mšeno byla vyhlášená v červenci 2020, hodnotící komise zasedla na začátku prosince. Vítězně ze soutěže na Objekty zázemí a okolí jablonecké přehrady vyšel návrh Ing. arch. MgA. Marka Přikryla z ateliéru PROKŠ PŘIKRYL ARCHITEKTI. Sjednocený vzhled a lepší zázemí by tak přehrada měla mít už příští rok.

Jablonec nad Nisou: Nová tvář břehů přehrady
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Cílem vítězného návrhu je území kolem přehrady vizuálně propojit, očistit a navázat na krajinu bez větších zásahů. „Základním spojovacím článkem jsou objekty zázemí, které jsou modulární, opakovatelné, s čitelnou konstrukcí, provozem a uzavíratelnou ochrannou obálkou, jasně vymezující den/noc, otevřeno/zavřeno nebo léto/zima. Polaritu zdůrazňuje kontrastní barevnost vnitřku/vnějšku,“ říká se v návrhu architekta Přikryla. Charakteristickým rysem navržených objektů jsou lámací dveře, které tvoří fasádu, a kryté zápraží.  Různé objekty budou tvořit jednotlivé moduly o velikosti 6 x 6 metrů, v nichž může být kiosek s občerstvením, hygienické zázemí, převlékárny, sezení nebo sklady. Moduly mají lehkou dřevěnou, snadno opravitelnou konstrukci.

„S vítězným uchazečem uzavřeme smlouvu o dílo na vypracování dalších stupňů projektové dokumentace. Tu pak v lednu 2021 projedná rada města společně s harmonogramem realizace, jehož součástí bude i řešení nájemních vztahů na pozemky pod stávajícími stánky s občerstvením a vlastnictví inženýrských sítí k nim,“ říká náměstek pro rozvoj města Petr Roubíček.

Předmětem návrhu bylo řešení čtyř míst na březích vodní nádrže – U Prutu, zátoku u bazénu - severní břeh, zátoka u bazénu – nad parkovištěm a jižní břeh. Do architektonické soutěže se přihlásilo pět kanceláří a jejich návrhy hodnotila komise ve složení Milan Kouřil, Petr Roubíček, Pavla Drbalová, Ondřej Hofmester a architekti Josef Faltejsek, Michal Kuzemenský, poradní hlas měl městský architekt David Pavlišta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: V lázeňských lesích se otevřou trasy pro sjezd na horských kolech

19:27 Karlovy Vary: V lázeňských lesích se otevřou trasy pro sjezd na horských kolech

V sobotu 8. června bude zahájen provoz sjezdové trasy pro horská kola u Goethovy vyhlídky v Karlovýc…