Jablonec nad Nisou: Nové vedení města zve - plánujte společně s námi

02.12.2018 11:40

S plánovanou stavbou nového terminálu hromadné dopravy v jablonecké Kamenné ulici úzce souvisí prodloužení tramvajové trati a výstavba dešťové kanalizace v ulici Poštovní. Obě stavby se dotknou zásadně části městského centra. A právě o její nové podobě chce radnice jednat s podnikateli i obyvateli dotčeného území.

Jablonec nad Nisou: Nové vedení města zve - plánujte společně s námi
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

„Na vlastní terminál úspěšně proběhla architektonická soutěž a vítězný tým pracuje na projektové dokumentaci. Zpracované však nejsou navazující úpravy veřejných prostranství na cestě prodlužované trati k terminálu,“ připomíná náměstek pro rozvoj Jakub Chuchlík.

Diskuze nad budoucí podobou ulic Budovatelů a Soukenné i náměstí Anenského a Dolního se přímo nabízí. „Protože se má začít projektovat dle harmonogramu už na začátku příštího roku, abychom stihli dotaci, rozhodli jsme se ještě teď před Vánoci vyvolat diskuzi. A chceme, aby její součástí byli místní podnikatelé i obyvatelé,“ dodává radní pro územní a strategické plánování a participaci Petr Klápště, který se bude zapojování veřejnosti do rozvojových projektů věnovat. „Je důležité vědět, jak naložit s veřejným prostranstvím. Tyto informace nám mohou přinést lidé, kteří tu podnikají, pořádají kulturní akce nebo zde bydlí. Proto se s nimi chceme sejít,“ dodává Klápště.

Diskuze s podnikateli i občany

Diskutovat se bude v úterý 4. prosince v malém sále Eurocentra. „Setkání jsme rozdělili na dvě části. Dopoledne od 10 hodin se sejdeme s místními podnikateli a vlastníky domů, odpoledne od 17 hodin pak s veřejností,“ komentuje radní Petr Klápště a pokračuje: „S oběma skupinami budeme diskutovat dvě základní otázky: co dnes ve veřejných prostranstvích funguje, je třeba zachovat a rozvíjet a co je naopak třeba řešit či změnit. Na základě poznatků, které sebereme, vytvoříme zadání pro urbanisticko-architektonické řešení zmíněných lokalit.“

Ti, kdo nebudou moci na jednání přijít, ale přesto by rádi přispěli svým názorem, mohou jej zaslat na e-mailovou adresu ZDE.

Anenské náměstí

Nejdůležitějším veřejným prostranstvím v cestě prodlužované tramvajové trati je nejstarší jablonecké náměstí – Anenské. Jeho dnešní stav je fragmentovaný, narušený dílčími, nekoordinovanými úpravami a tranzitní silniční dopravou. „Tento prostor si zaslouží víc než jen několik zásahů vyvolaných dopravní stavbou. Chceme vytvořit celkovou koncepci náměstí a minimálně část z ní realizovat během stavby prodloužené trati,“ tvrdí Chuchlík.

Dolní náměstí a zastávka tramvaje

Na Dolním náměstí tramvajová trať zasáhne do jeho nivelety, mobiliáře i zeleně. „Chceme oslovit autory původního návrhu náměstí z roku 1999 STUDIO A91 k revizi architektonického řešení. Ta by měla prověřit prostorové a výškové uspořádání plochy náměstí s kolejištěm. Očekáváme úpravu tvarování terénu, výdlažby, výsadby i mobiliáře a předpokládáme, že zásahy do povrchu i uspořádání budou úsporné a účelné,“ vysvětluje náměstek. Dosud se počítalo s umístěním první tramvajové zastávky při cestě od terminálu na hraně Dolního náměstí v ulici Soukenná. „Zvažujeme její posunutí na Anenské náměstí pod kostel sv. Anny, aby rytmus zastávek lépe odpovídal pěšímu pohybu po městě. Je to rozhodně další téma k diskuzi,“ říká Klápště.

Poštovní ulice

Tu zasáhnou hned dvě stavby – jednak prodlužovaná tramvajová trať, jednak výstavba chybějící dešťové kanalizace, kterou město dlouhodobě plánuje, a celková obnova inženýrských sítí, jež proběhne v koordinaci s vlastníky technické infrastruktury. Časový harmonogram se váže na realizaci tramvajové trati, aby stavby proběhly najednou. Město má zpracovanou technickou dokumentaci sítí pod zemí, urbanisticko-architektonické řešení uličních prostor a přilehlých prostranství bude řešeno nyní. „Důraz klademe na pobytové kvality městského centra, které by mělo nabídnout možnost pro pohyb chodců i cyklistů, dostatečné parkovací kapacity a vhodné množství výsadby stromů,“ uzavírá náměstek pro rozvoj města Jakub Chuchlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…