Jablonec nad Nisou: O prázdninách bude o jablonecké děti postaráno

12.03.2015 17:09

Jablonec nad Nisou již několik let zajišťuje prázdninový provoz mateřských škol. Každoročně také jablonecká radnice přispívá na prázdninové aktivity předškoláků a od loňského roku i prvňáčků. Rodiče mohou čerpat po splnění určitých podmínek 100 Kč/den a dítě.

Jablonec nad Nisou: O prázdninách bude o jablonecké děti postaráno
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Náměstí v Jablonci

Všechny městské mateřské školy v Jablonci nad Nisou přeruší provoz na sedm týdnů od 6. července do 21. srpna. Alespoň jedna školka ve městě bude ale vždy na týden otevřená a bude zajišťovat prázdninový provoz. „Počet otevřených školek a harmonogram jejich střídání upřesníme v květnu, až budeme vědět, kolik dětí se v jednotlivých týdnech přihlásí,“ vysvětluje náměstek primátora Pavel Svoboda. V současné době už mohou rodiče zájem o prázdninový provoz hlásit ve své kmenové školce.

Jablonec přispívá na prázdninové aktivity už šestým rokem

Kromě pobytu v některé ze školek mohou rodiče malých dětí využít i nabídku subjektů poskytujících péči o předškolní a mladší školní děti. „Od roku 2009 město přispívá 100 korun každému předškolnímu dítěti na jeden pobytový den u městem registrovaného poskytovatele služby. Maximální příspěvek tak může dosáhnout výše 500 korun,“ vysvětluje náměstek Svoboda. Od roku 2014 Jablonec stejným způsobem finančně pomáhá i rodičům prvňáčků.

Na příspěvky na prázdninové aktivity pamatuje městský rozpočet částkou 210 tisíc korun, stejně jako v minulém roce. Tato suma je odhadem rozdělená na 140 tis. Kč pro předškolní děti a 70 tis. Kč pro žáky 1. tříd ZŠ. „Přesná částka je závislá na nabídce zaregistrovaných subjektů a na zájmu rodičů. Příspěvek na jedno dítě je možné využít nejvýše na pět prázdninových dnů, což zpravidla odpovídá délce nabízených prázdninových programů,“ upřesňuje Zdena Květová, vedoucí oddělení školství a kultury.

Co je nutné doložit

I nadále platí, že rodiče dítěte musí doložit vyplněné potvrzení o docházce, které vydá příslušná MŠ či ZŠ, a musí využít služeb registrovaných poskytovatelů služeb, s nimiž město Jablonec uzavře smlouvu. Příspěvek je možné využít na jedno dítě po dobu nejvýše pěti prázdninových dní, což odpovídá délce jedné prázdninové aktivity nabízené soukromými subjekty.

Zájemci o registraci a poskytování služeb mohou podat přihlášku do 7. 4. 2015 a rodiče se včas dozví z webových stránek města či Jabloneckého měsíčníku, na které organizace se mohou obrátit. V roce 2014 prázdninovou péči o předškolní děti nabízelo 18 subjektů, v roce 2013 to bylo 9 subjektů.

Veškeré informace pro subjekty, které mají zájem o registraci, jsou zveřejněny na úřední desce města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestojablonec.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…