Jablonec nad Nisou: Počet divočáků bude regulovat lov i klec

24.11.2022 7:27 | Tisková zpráva

Statutární město Jablonec nad Nisou bojuje s přemnoženými divočáky. Připravilo proto několik opatření, jak jejich počet regulovat a jak vytlačit zvířata z obydlených oblastí zpět do lesů. Jedním z opatření je odchytová klec nebo uzavření lesů kvůli odlovu na celý víkend.

Jablonec nad Nisou: Počet divočáků bude regulovat lov i klec
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Odchytovou klec koupilo statutární město Jablonec nad Nisou ze svého rozpočtu a zapůjčilo ji myslivecké organizaci, která vytipovala vhodné místo pro její umístění. „Klec už je na svém místě a nyní je nutné vyčkat, než si na ni divoká prasata zvyknou. Hlídat ji a pohyb kolem ní bude kamera, připojená na centrální dispečink městské policie. Cesta, na které klec je, je z obou stran uzavřená, závory jsou zamčené a vstup na ni je přísně zakázaný automobilům i chodcům. Důrazně proto žádáme obyvatele, pokud na klec náhodou narazí, aby se jí vyhnuli a zvířata neplašili. Maří tak práci myslivců,“ apeluje na veřejnost jablonecký primátor Miloš Vele.

Kromě odchytové klece budou od 1. prosince na tři měsíce uzavřené lesy v části honitby Rádlo, a to konkrétně v oblasti Srnčího dolu a Prosečského hřebene vždy od 18 hodin večer do 6 hodin ráno následujícího dne (Hranice uzavřených území). „Počítáme také s několika celodenními uzavírkami lesů v době, kdy bude probíhat společný lov či naháňka,“ říká Petra Němečková z oddělení životního prostředí a státní památkové péče jabloneckého magistrátu.

Celodenní uzavírka lesů se týká víkendů:

9. 12. od 18 hod. do 12. 12. do 6 hod. ráno
o svátcích 25.-28. 12. vždy od 6 hod. do 6 hod.,
13.-16. 1. 2023 také od 6 do 6 hodin.

Důvodem tak rozsáhlého omezení je zajistit zvěři klid v lese, tím minimalizovat migraci zvěře mezi honitbami, což usnadní její lov. „Podstatným důvodem uzavření lesů je samozřejmě bezpečnost veřejnosti v době odlovu. Nechoďte proto ve vyznačených termínech do lesů a dbejte důsledně upozornění na informačních tabulkách. Je to ve vašem zájmu,“ žádá primátor Vele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…