Jablonec nad Nisou: Roušky komplikují komunikaci lidem s poruchou sluchu

30.03.2020 18:55

Vláda nařídila všem občanům nosit roušku. Stejnou povinnost mají i ti, kdo mají nějakou vadu sluchu nebo jsou neslyšící. Ta jim ale ztěžuje komunikaci – nemohou odezírat.

Jablonec nad Nisou: Roušky komplikují komunikaci lidem s poruchou sluchu
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

Nezisková organizace Tichý svět, která spolupracuje také s jabloneckým magistrátem, připravila jednoduché tipy, jak se domluvit.

„Komunikace může probíhat s pomocí bloku a tužky, mobilu a nebo prostřednictvím Tiché linky,“ říká náměstek pro oblast humanitní David Mánek. Právě k projektu Tichá linka se město připojilo už před dvěma lety a nyní jsou na úřadě k dispozici dva tablety, díky kterým je možné se okamžitě propojit s tlumočníkem do znakové řeči.

 „Tlumočník je důležitý pro ty občany, kteří nerozumí psanému textu. To jsou ti, kteří nemají sluch od narození a dorozumívají se znakovou řečí, která se od běžného psaného jazyka liší,“ připomíná Mánek. Každý neslyšící by pak měl mít u sebe obrázek, který si může stáhnout ZDE

Možnosti, jak komunikovat s neslyšícími v rouškách:

  1. tužka a papír - samozřejmě je třeba dbát na hygienu a nesdílet tyto předměty, na svůj papír ale můžete napsat sdělení a neslyšícímu je ukázat, on pak odpoví s použitím své tužky a papíru;

  2. mobil - není nic jednoduššího, než naklikat text do smsky nebo poznámkového bloku a ukázat jej člověku, se kterým potřebujete komunikovat;

  3. Tichá linka - online tlumočnická služba - neslyšící ji mají ve svém mobilu či jiném zařízení s kamerou, a můžou se tak kdykoliv spojit prostřednictvím tlumočnice s kýmkoliv potřebují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…