Jablonec nad Nisou: Terminál musí být v provozu nejpozději v červenci 2023

24.05.2020 12:37

V dubnu letošního roku zahájil Jablonec územní řízení pro projekty výstavby terminálu veřejné osobní dopravy a parkovacího systému v prostoru bývalé tržnice v ulici Kamenná. Předběžné celkové náklady na stavbu terminálu a parkovacího systému jsou odhadované na cca 260 mil. Kč včetně DPH, město má alokovanou dotaci EU 152,5 mil. korun.

Jablonec nad Nisou: Terminál musí být v provozu nejpozději v červenci 2023
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Jablonec má v Integrovaném plánu rozvoje území (IPRÚ) Liberec – Jablonec n. N. od začátku alokovanou dotaci EU na terminál 140 mil. Kč. „K tomu využijeme ještě dotaci EU 12,5 mil. Kč v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), která byla původně plánovaná na projekt Cyklopruhy Palackého v Jablonci nad Nisou,“ vysvětluje náměstek pro rozvoj města Petr Roubíček s tím, že projekt na cyklopruhy se přesune do ITI v novém Programového období EU 2021+. „Celkem tak máme na Terminál VOD alokovanou dotaci EU ve výši 152,5 mil. Kč,“ doplňuje Roubíček.

Podmínky 51. výzvy IROP neumožňují žádat společně na terminál a parkovací systém, proto bude projekt Terminál VOD rozdělen na dva samostatné, a to na Terminál Jablonec nad Nisou a Parkovací systém v Jablonci nad Nisou se společnou dokumentací pro územní řízení i stavební povolení.

„Maximálně možná dotace EU + ČR pro jeden projekt v rámci 51. výzvy IROP je 100 mil. Kč (85 % EU, 5 % ČR). Nejzazší termín pro ukončení realizace projektů je zatím stanoven do 30. 6. 2023, provoz terminálu a parkovacího systému tedy bude muset začít nejpozději k 1. 7. 2023,“ konstatuje Iveta Habadová, vedoucí oddělení dotací jabloneckého magistrátu, která dodává, že žádosti o dotace se budou předkládat dvoukolově. „Předložení obou žádostí do IROP a předfinancování i spolufinancování obou projektů v případě přidělení dotace projedná zastupitelstvo města letos na podzim,“ připomíná Habadová.

Již v přípravné fázi je třeba určit budoucího provozovatele terminálu i parkoviště minimálně po dobu pětileté udržitelnosti projektů, tedy minimálně do roku 2028. „Měla by jím být městská obchodní společnost, proto jsem navrhl Technické služby Jablonec nad Nisou, s.r.o.,“ uvádí Roubíček.

Součástí projektu Terminál VOD je i lávka spojující budoucí terminál s železniční zastávkou Centrum. Na tento projekt bude město žádat o dotace až v rámci ITI Liberec – Jablonec nad Nisou v novém Programovém období EU 2021+.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…