Jablonec nad Nisou: Zastupitelé rozdělovali dotace na obnovu domů v památkové zóně

23.01.2022 9:41 | Tisková zpráva

Jablonečtí zastupitelé projednávali šest žádostí o dotaci z Programu obnovy městské památkové zóny roku 2021, pro který byla v loňském rozpočtu města alokovaná částka 1,5 mil. korun. Pět žádostí schválili, šesté vyhovět nemohli kvůli vyčerpané alokaci programu.

Jablonec nad Nisou: Zastupitelé rozdělovali dotace na obnovu domů v památkové zóně
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

„Zastupitelům jsme předložili šest žádostí o dotaci z městského programu, vyhovět však bylo možné jen pěti z nich. Poslední předložená žádost o dotaci nemohla být schválená kvůli vyčerpání alokace programu, kterou nelze navýšit. Žadateli proto doporučíme, aby svou žádost podal znovu do letošního programu, pokud jej schválí únorové jednání zastupitelstva. Nový příjem žádostí se předpokládá opět od 1. dubna,“ říká jablonecký náměstek pro ekonomiku a majetek města Milan Kouřil.

Program obnovy městské památkové zóny Jablonec nad Nisou je určený pouze majitelům domů v městské památkové zóně, které nejsou kulturní památkou, proto nemohou žádat o dotace z Ministerstva kultury v rámci Programu regenerace MPR a MPZ. Oprávněný žadatel může žádat o 50 % neinvestiční dotaci, maximálně však 150 tis. Kč na jeden dům, a to na úhradu nákladů spojených se zachováním a obnovou autentických prvků a konstrukcí – na opravu střechy, výměnu oken, vstupních dveří, obnovu fasády. Oddělení dotací přijímalo žádosti od loňského dubna do října, projekty, na něž byly dotace přidělené, musí být hotové do října tohoto roku.

Schválené projekty:

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26930 lidí

  • Nová fasáda jižní stěny domu v Jugoslávské ulici, celkové náklady: 547.400 Kč, požadovaná dotace: 150.000 Kč. Projekt navazuje na obnovu severní a východní části fasády realizované v rámci výzev na rok 2017, 2019 a 2020.
  • Obnova 39 oken domu v Saskově ulici, celkové náklady: 976.629 Kč, požadovaná dotace: 150.000 Kč. Původní okna nahradí nová dřevěná s izolačními trojskly v tmavě červeném odstínu.
  • Oprava fasády domu na Dolním náměstí, celkové náklady: 333.865 Kč, požadovaná dotace: 150.000 Kč. První etapa se týká opravy fasády ve spodním parteru včetně výměny vstupních dveří do obchodů a nátěrů výkladců a oken.
  • Oprava fasády domu v Podhorské ulici, celkové náklady: 473.463 Kč, požadovaná dotace: 150.000 Kč. Kromě opravených omítek bude na fasádu kompletně doplněná štuková výzdoba.
  • Oprava střechy ze strany ulice, obnova fasády z dvorního traktu domu na Mírovém náměstí, celkové náklady: 368.424 Kč, požadovaná dotace: 150.000 Kč. Projekt navazuje na obnovu fasády ze strany realizovanou v rámci výzvy na rok 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…