Jablonec nad Nisou: Zastupitelé schválili požadavky na standardy veřejných ploch

28.09.2018 8:36

Zastupitelé schválili seznam požadavků statutárního města Jablonec nad Nisou, které musí splňovat veřejné plochy pro převod do vlastnictví města. Jedná se zejména o případy, kdy developeři dokončí své projekty bytových domů a nabízí městu k prodeji veřejně přístupné plochy – komunikace, chodníky, parkoviště, zeleň. Plochy do budoucna generují náklady na údržbu a většinou nemají standardy, jež město vyžaduje.

Jablonec nad Nisou: Zastupitelé schválili požadavky na standardy veřejných ploch
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

Na magistrátu proto byla ustanovena pracovní skupina pro veřejnou infrastrukturu, která vytvořila seznam požadavků, jež musí veřejné plochy splňovat. „Developeři nám je nabízí k prodeji, ale stavby bývají často špatně založené a odvodněné, chodníky chybí zcela, provedení komunikací ztěžuje zimní údržbu. Minimalistické splnění norem ČSN řeší jen dílčí jednotlivosti, ale ne souvislosti,“ říká náměstek primátora pro rozvoj města Lukáš Pleticha a uvádí příklady nedostatečných ploch: novostavby v ul. Horní v Proseči nad Nisou, zástavba na lokalitě Větrný vrch a ulice Turistická ve Vrkoslavicích či Nebeská v Rýnovicích.

„V současné době se dá předpokládat zvýšená stavební aktivita. Bytová výstavba se chystá ve více lokalitách a nyní se zpracovávají nebo budou zpracovávat územní studie rozvojových ploch. Pracovní skupina proto definovala pro developery požadavky, které musí být splněny, pokud by město mělo veřejná prostranství odkupovat do svého majetku,“ zdůrazňuje Pleticha.

Pracovní skupinu tvoří pracovníci magistrátu z odborů správy majetku a rozvoje a Technických služeb Jablonce nad Nisou. Pravidla, která skupina definovala, projednal, mírně doplnil a schválil výbor pro územní plánování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…