Jablonec nad Nisou otevřel veřejný sprchovací box

27.05.2023 20:08 | Tisková zpráva

Statutární město Jablonec nad Nisou předalo neziskové společnosti Naděje sprchovací box, tzv. sprchomat. Město za něj zaplatilo něco přes půl milionu korun a sprchovací kabina je zdarma k dispozici všem, kdo ji budou potřebovat. V současné době je v Libereckém kraji jediná.

Jablonec nad Nisou otevřel veřejný sprchovací box
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Nový sprchovací box rozdělený na dvě místnosti – malou šatnu a vlastní koupelnu včetně toalety – je umístěný u azylového domu v jablonecké ulici Za Plynárnou. Instaloval a zaplatil jej magistrát, investice je necelých 526 tis. korun.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33716 lidí

„Kabina bude v provozu ve všední dny vždy od 8 do 15 hodin. Bude zamčená a klíče od ní bude mít k dispozici buď terénní pracovník nebo vedoucí azylového domu a půjčovat je bude po domluvě,“ popisuje provoz Milena Havrdová, oblastní ředitelka Naděje.

„Pokud jsme před necelými osmi lety, když jsme otevírali azylový dům, měli o jeho umístění nějaké pochybnosti, tak ty se úplně už rozplynuly. Místo jsme zvolili dobře i to, že jsme tu azylový dům zřídili. A sprchovací box je jen další krok,“ říká jablonecký primátor Miloš Vele.

První impuls sprchovací kabinu u azylového domu instalovat vznikl v době covidu. „Služby se zavíraly, nebo zavřené už byly, nikdo nikam nesměl, ani my jsme si nákazu do domu nechtěli vnést. A tady se ukázala potřeba podobnou službu mít,“ tvrdí Havrdová.

Navíc někteří klienti Naděje dávají přednost anonymitě. „Proto nechtějí využít hygienické zařízení, které mají k dispozici v denním centru, nechtějí, aby je kontaktoval sociální pracovník, nechtějí uvádět své jméno a další údaje. Sprchová kabina jim tuto anonymitu nabízí,“ dodává Havrdová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …