Jablonec nad Nisou podpoří univerzitu, nemocného hocha i světové závody

20.09.2021 11:28 | Tisková zpráva

Finanční dary z městské rozpočtu podpoří provoz jabloneckého detašovaného pracoviště Fakulty textilní Technické univerzity Liberec, prostřednictvím příspěvku na Up Hill Run Dobrá Voda 2021 pomohou dvanáctiletému chlapci s cystickou fibrózou a přispějí pořadateli už tradičního závodu JBC 4X Revelations, který se koná v areálu Dobré Vody.

Jablonec nad Nisou podpoří univerzitu, nemocného hocha i světové závody
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

150 tis. pro Technickou univerzitu Liberec, Fakultu textilní

Dar z městského rozpočtu pomůže zlepšit bezpečnosti studentů a pedagogů při praktické výuce na detašovaném pracovišti TUL v Jablonci nad Nisou. „K tomu je zapotřebí změnit dispozice strojního vybavení a optimalizovat technologie, např. demontovat elektrická sklářské pec, kterou je třeba přemístit do suterénu,“ vysvětluje Jana Matěchová, vedoucí kanceláře primátora jabloneckého magistrátu.

FT TUL získala akreditaci navazujícího magisterského studijního programu Design – textil, oděv, sklo, šperk (s titulem MgA). Tím stoupne význam pracoviště v Jablonci nad Nisou. Fakulta toto studium zahájí již letos v září. Rámec spolupráce fakulty s městem byl zakotvený v Memorandu o spolupráci z roku 2015, v průběhu let 2015-2019 město fakultu podpořilo půl milionem korun.

90 tis. korun pro hocha s cystickou fibrozou

Spolek Skládačky, z.s., je tradičním příjemcem darů z rozpočtu města. V neděli 19. září organizuje spolek Up Hill Run Dobrá Voda 2021 - závod dvojic a smíšených týmových štafet v běhu do vrchu. „Výtěžek ze startovného slouží k pořízení konkrétních pomůcek ke zlepšení životní situaci patrona závodu. Tím letošní je dvanáctiletý chlapec z Trutnova a finanční dar města je určený na částečné pokrytí nákladů s onemocněním,“ říká primátor Jiří Čeřovský.

Příběh J. D. z Trutnova: „Když se moji rodiče dozvěděli, že mám cystickou fibrózu, změnil se život celé mé rodině. Najednou bylo všechno jinak, rodiče, sestra, babičky i dědečkové se museli přizpůsobit mému zdravotnímu stavu. Jako všichni pacienti s touto nemocí, tak i já potřebuji celý život intenzivní léčbu zahrnující každodenní inhalace, rehabilitace a léky. Jsou to hodiny, které musím své nemoci denně obětovat. Jsem drobný a žádný silák, ale přes všechny tyto záludnosti se snažím držet krok se svými vrstevníky, plavu, jezdím na kole, lyžuji. Mám technické nadání, dobré studijní výsledky a svoji školu úspěšně reprezentuji na vědomostních soutěžích. Musel jsem se naučit nemít problém kdykoli a kdekoli použít přenosný inhalační přístroj, nevyjít z domova bez léků a striktně dodržovat hygienická opatření všeho druhu. Zvykl jsem si na nekonečné záchvaty kašle, které mi nedopřejí klidný spánek, na časté hospitalizace v motolské nemocnici, na odběry krve a na to, že lékaře vídám stejně tak často jako kamarády. Život s cystickou fibrózou je náročný, ale díky pomoci mnoha obětavých lidí je pro mě zase o něco snesitelnější.“

70 tisíc daruje Jablonec spolku Revelations, z. s.

který se věnuje pořádání kulturních a sportovních akcí, jejichž vrcholem je závod seriálu světové série ve fourcrossu horských kol s názvem JBC 4X Revelations v areálu Dobré vody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…