Jablonec se dohodl s Bytovým družstvem Horní Proseč

22.02.2021 15:49

Zastupitelé schválili dohodu o společném postupu a dohodu o narovnání vlastnických vztahů mezi městem a Bytovým družstvem HORNÍ PROSEČ (BD HP). Dokument Jablonec připravil ve spolupráci s odbornicí na nakládání s nemovitým majetkem ve vlastnictví obcí, advokátkou Janou Zwyrtek Hamplovou.

Jablonec se dohodl s Bytovým družstvem Horní Proseč
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Dohoda o narovnání určuje rámcový harmonogram, společný postup a vzájemnou spolupráci směřující k úplatnému převodu vlastnického práva k bytovým a nebytovým jednotkám. Podle dohody se město zavazuje, že příjem z prodeje za byty, nebytové prostory a pozemky vloží do speciálně vytvořené rezervy, z níž bude čerpat finance zpět na rozvoj lokality Horní Proseč,“ konstatuje primátor Jiří Čeřovský.

„O definitivním prodeji bytů a jejich cenách musí zastupitelé ještě rozhodnout, ale po letech projednávání došlo ke vzájemné dohodě, že družstvo by mohlo převést družstevníkům svůj 49% podíl na bytových jednotkách bezúplatně a město svůj 51% podíl na bytových jednotkách a pozemcích by mohlo převést za cenu nikoliv obvyklou, ale za celkovou cenu, která se pohybuje v rozmezí od cca 40.000 do 111.000 Kč dle výměry bytu.“ konstatuje Libuše Pavízová, vedoucí majetkoprávního oddělení.

Bytové domy na Horní Proseči byly postaveny v 90. letech minulého století. „Město tehdy mělo zájem na výstavbě nových bytů, a proto vytipovalo lokalitu na Horní Proseči a ve spolupráci s BD HP vystavělo 13 domů, aby svým občanům umožnilo dostupné bydlení. Ve dvanácti z nich vzniklo po jednom bytu zvláštního určení,“ připomíná Čeřovský. Navíc se tehdy na výstavbu domů na Horní Proseči Jablonci podařilo získat dotaci ze Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) s podmínkou, že město nesmí po dobu 20leté udržitelnosti dotace s domy vlastnicky nakládat a musí být vlastníkem 51% podílu na všech nemovitostech bez ohledu na výši vložených finančních prostředků. Proto je v katastru nemovitostí město zapsáno jako spoluvlastník 51% podílu na všech objektech a je 100% vlastníkem pozemků pod stavbami. Statutární město Jablonec nad Nisou již uhradilo svůj spoluvlastnický podíl ve výši 49 % u 12 bytů zvláštního určení, které tak získá do výhradního vlastnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…