Jeseník: Revitalizace hřbitova pokračuje

24.03.2019 14:49

Celkem 22 nových urnových míst vzniklo na hřbitově v Husově ulici, který se opět stane intenzivně využívaným pohřebištěm. Během postupné revitalizace nahradily nedávno vysazené sloupovité habry, tvořící obvodové aleje přestárlé stromy, k zemi šly také dřeviny, jež poškozovaly hrobová místa nebo ohrožovaly bezpečnost návštěvníků tohoto pietního místa.

Jeseník: Revitalizace hřbitova pokračuje
Foto: wikipedia
Popisek: Pohled na Jeseník.

„Okolí nových urnových míst bude upraveno, povrch pokryje ozdobný štěrk – kačírek a svah před hroby bude zatravněn,“ uvedl Roman Putko, vedoucí střediska údržby zeleně Technických služeb Jeseník. Na některá místa po odstraněných smrcích a tújích budou vysazovány solitéry z vhodných a výškově úměrných druhů dřevin, které hřbitov ozdobí a zároveň nebudou negativně působit na okolní hroby a návštěvníky.

Tím však revitalizace hřbitova rozhodně nekončí. „Aby splňoval nároky centrálního pohřebiště, musí následovat další etapy, ve kterých se vybuduje potřebná infrastruktura v horní části hřbitova. Jde například o zřízení odběrního místa vody, které je nyní pouze ve spodní partii areálu či přístupových cest, instalaci laviček a odpadkových košů. Obnova je odhadována asi na pět let, což závisí také na finančních možnostech ročních rozpočtů města Jeseník,“ vysvětlil Putko.

Další hrobová místa mají vniknout také na hřbitově v Bukovicích, místní části Jeseníku. Ten má sice již vyčerpanou kapacitu, nicméně disponuje vhodnou plochou pro její navýšení. O tomto kroku jedná město s technickými službami, své slovo bude mít také městská architektka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…