Ještě k Chebské monstranci

02.03.2018 18:16

Reakce pana faráře Hrušky ke zvažovanému prodeji tzv. Chebské monstrance městu Cheb

Ještě k Chebské monstranci
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

V situaci, kdy jsme poté, co se několikaměsíční jednání s Muzeem Cheb o odkoupení "Chebské monstrance" ocitla ve slepé uličce, vážně uvažovali o odprodeji monstrance jinému církevnímu subjektu mimo chebský region, který by byl schopný zajistit nejen její vystavování veřejnosti, ale i její další využití pro liturgické účely, pro které byla monstrance vyrobena, se na žádost Karlovarského kraje, jehož je Muzeum Cheb příspěvkovou organizací, do jednání zapojilo město Cheb a přistoupilo na naše dvě podmínky odkoupení monstrance za 2,3 mil. Kč a schválení této koupě na nejbližším zastupitelstvu (15. března 2018). Tehdy prokazatelně existovala ústní dohoda, že monstrance poté bude vystavena v pro ni dlouho připravované expozici v Muzeu Cheb a její restaurování a zabezpečení bude financovat Karlovarský kraj. Toto velmi vstřícné gesto města Cheb bylo od počátku komentováno v tom smyslu, že se tímto město Cheb snaží zabránit "výprodej" takto vzácného kulturního artefaktu mimo chebský region, kam historicky patří.

Po jednání "kulatého stolu" všech zainteresovaných zastupitelských klubů ve středu 21. února 2018, ve světle pro nás nových informací, které na tomto setkání zazněly (např. že město ustoupilo od původní dohody s Muzeem Cheb a bude monstranci vystavovat ve vlastních prostorách), ve světle následných dalších konzultací s odborníky i s plzeňským biskupem a na základě jednohlasného doporučení pastorační a ekonomické rady naší farnosti jsem se rozhodl náš dosavadní postoj přehodnotit takto:

Zaprvé: Chceme udělat vše pro to, aby monstrance mohla zůstat v Chebu, kam historicky i liturgicky patří, a mohla být vystavena široké veřejnosti. Neuvažujeme již tedy o jejím prodeji mimo Cheb.

Zadruhé: Aby bylo umožněno dobré rozhodnutí, jakým způsobem má být pro tento účel spravována, chceme v nejbližší době osobně pozvat všechny doposud zainteresované strany (farnost, biskupství, město Cheb, Muzeum Cheb, Karlovarský kraj), případně i další odborníky (Galerie výtvarných umění v Chebu) ke společným konzultacím, ze kterých věříme, že vzejde řešení odpovídající jak nadregionálnímu významu tohoto artefaktu, tak jeho významu pro město Cheb a chebskou farnost.

Zatřetí: Od této širší spolupráce bez časového tlaku si slibujeme, že nejen rozhodnutí, kdo bude monstranci vlastnit, pečovat o ni a vystavovat ji, ale také samotná spolupráce na tomto díle přispěje k překonání všech možných a nemožných napětí, řevnivosti či podezřívavosti, která se během posledních týdnů jednání vyskytla. Věříme, že takto se "Chebská monstrance" nestane nějakým "politikem", které by nás Chebany rozdělovalo, ale společným bohatstvím, které může spíše spojovat.

K této spolupráci jsem osobním dopisem vyzval i starostu města Chebu se žádostí, aby do připravované skupiny vyslal také zástupce města. Je tedy nyní na vedení města Chebu, zda se rozhodne tento náš nový postoj vnímat jako něco, co nakonec přispěje ke kvalitnímu řešení otázky jakým způsobem nejlépe zpřístupnit "Chebskou monstranci" veřejnosti jak z Chebu, tak ze širokého okolí, nebo zda bude tento náš postoj považovat za jakési "obelstění" a spolupracovat na společném řešení dále nebude.

Petr Hruška
farář Řk farnosti Cheb

Další podrobnosti a dokumenty ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …