Jičín: Biograf Český ráj vloni navštívilo neuvěřitelných 63 463 diváků

14.01.2020 8:32

Biograf Český ráj má za sebou velmi úspěšný rok. Těšil se obrovské přízni diváků, kteří si hrdiny „stříbrného plátna“ chtěli vychutnat v luxusním prostředí. Za rok 2019 představení zhlédli neuvěřitelní 63 463 diváci. Rozsáhlá rekonstrukce, která vyřešila problémy se statikou objektu, skončila na jaře 2018, a tak loňský rok byl prvním, který jičínské kino ve své nové podobě zažilo celý.

Jičín: Biograf Český ráj vloni navštívilo neuvěřitelných 63 463 diváků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

„Je fantastické, že kino se stalo místem s tak obrovskou návštěvností a nyní se zpětně potvrzuje, že názory, které podporovaly rekonstrukci kina v roce 2014 na zastupitelstvu, byly ty správné a tehdejší předpovědi o nesprávnosti investice se ukazují jako nepravdivé. Mám z úspěchu kina opravdu radost a chtěl bych zaměstnancům KZMJ poděkovat,“ uvedl místostarosta Mgr. Petr Hamáček.

Biograf Český ráj se stal s přehledem nejnavštěvovanějším jednosálovým kinem Královéhradeckého kraje a v rámci celé republiky, kde čelí elitní konkurenci nejslavnějších českých kin, je mezi 20 nejlepšími.

Srovnáme-li rok 2019 s posledním kompletním rokem před rekonstrukcí, tedy 2016, vidíme obrovský nárůst počtu diváků. Rozdíl je více než 20 tisíc. Na vzestupu zájmu se podílí zrekonstruované prvorepublikové prostory biografu, moderní promítací technologie a úsilí Kulturních zařízení města Jičína, zejména provozovatelů biografu. Ti často zařazují i tři až čtyři veřejná promítání denně.

Světová kinematografie navíc nabídla příznivé podmínky. Vždyť vloni byl do kin poslán současný nejvýdělečnější film všech dob (Avengers: Endgame) nebo v České republice veleúspěšný životopis Freddieho Mercuryho s názvem Bohemian Rhapsody. Z českých filmů nejvíce lákaly Ženy běhu a z animovaných Ledové království 2.

Statistika udává, že nejúspěšnějším měsícem byl prosinec, kdy biograf navštívilo 7 466 diváků. Těsně za ním byl březen se 7 151 diváky. Biograf připravil 954 filmových představeních. To však není všechno, jelikož biograf se stal i místem nefilmových akcí, diashow, školení, koncertů a přednášek, a tyto akce, jichž bylo celkem 24, navštívilo 3487 diváků. Ostatně v biografu se představitelé města setkávali s veřejností. Byla zde představena rekonstrukce Valdštejnské lodžie v rámci projektu Cesta Valdštejnských architektů nebo byla prezentována Odpočinková zóna Cidlina.

V loňském roce se navíc v zámeckém parku uskutečnilo letní kino. V červenci a srpnu se pod širým nebem promítalo 12 představení, jež přilákala 3 271 diváků.

Dveře biografu se pro veřejnost znovuotevřely v pátek 15. června 2018. Během rekonstrukce za více než 40 milionů Kč budova prodělala kompletní přestavbu. Přibyla i nová technologie zvuku Dolby Atmos, akustické podhledy nebo moderní sedačky. Samotná rekonstrukce, již zajišťovala firma Chládek a Tintěra Pardubice a.s., byla nejnákladnější stavební akcí do kulturního zařízení od roku 1989. Již tehdy se očekávalo, že jičínský „Chrám filmu“ se zařadí mezi neúspěšnější kina v České republice, a to se vskutku stalo.

Vůbec poprvé se budova otevřela veřejnosti v roce 1923. Tehdy ještě jako Mrňákovo divadlo podle představitele divadelního spolku Intimní scéna MUDr. Josefa Mrňáka. Zařízení přinášeno různorodá představení a promítání filmů bylo jenom jednou ze složek programu. Velkou tradici si zde vydobyly filmové premiéry. Postupně projekce získávaly více prostoru a v souladu se zájmem publika začínaly dominovat. Po druhé světové válce byl biograf přejmenován na Kino Svět. V druhé polovině 50. let 20. století proběhla kompletní rekonstrukce, která sice reagovala na požadavky doby, ale vzala budově hodně z prvorepublikové podoby a zavdala budoucím problémům se statikou, kvůli kterým bylo nutné provést současnou rekonstrukci. Původní název Biograf Český ráj se vrátil až po sametové revoluci. „Inspiroval mě k tomu vlastnoruční a náhodný nález filmového dokumentu z roku 1927 o Jičínu a okolí, který byl desetiletí považován za ztracený a přitom byl celou dobu v elektrorozvodně kina,“ popisuje Bc. Pavel Nožička, tehdejší kinárník a nyní ředitel Kulturních zařízení města Jičína.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…