Jičín: Bioplynová stanice se v průmyslové zóně stavět nebude, investor od záměru ustoupil

23.11.2015 15:12

Společnost ORCHIDEUS spol. s.r.o., která se snažila jako investor již od roku 2010 postavit v Jičíně v Dělnické ulici bioplynovou stanici, stáhla zpět svou žádost o vydání územního rozhodnutí o umístění stavby.

Jičín: Bioplynová stanice se v průmyslové zóně stavět nebude, investor od záměru ustoupil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Vzala zpět rovněž své poslední odvolání ke Královéhradeckému kraji proti rozhodnutí stavebního úřadu v Jičíně, které podala v červnu tohoto roku. Fakticky to tedy znamená ukončení záměru výstavby bioplynové stanice v průmyslové zóně.

Investor podal žádost o vydání územního rozhodnutí o umístění stavby "Zařízení pro zpracování biodegradabilního odpadu Jičín" na svých pozemcích v Dělnické ulici dva dny před koncem roku 2010. Řízení v této věci vedl stavební úřad v Jičíně, který z důvodu nesouladu s platným územním plánem postupně vydal celkem tři zamítavá rozhodnutí, proti kterým se žadatel o umístění stavby pokaždé odvolal. Od zahájení řízení zaujímalo město Jičín k záměru negativní postoj. Město se jako účastník řízení ke stavbě vyjadřovalo a dokonce si najalo právní firmu, která v řízení město zastupovala. Nynější Rada města v září 2015 schválila nesouhlasné stanovisko s výstavbou bioplynové stanice v Jičíně, čímž potvrdila rozhodnutí svých předchůdců, tedy že i nadále bioplynovou stanici umístěnou v průmyslové zóně nechce. Stejně tak část obyvatel žijících především na sídlišti na Novém Městě se provozu bioplynové stanice a především možného zápachu obávala.

Pro stavební úřad byla hlavním problémem při posuzování souladu záměru s územním plánem a cíli a úkoly územního plánování při kategorizace stavby. „Zatímco žadatel svůj záměr stále označoval za pouhou výrobnu elektrické energie, stavební úřad ve svém komplexnějším pohledu na věc záměr považoval za stavbu nebo zařízení ke zpracování odpadů. Skutečnost, že produkt lze technicky a ekonomicky výhodně spalovat, považoval až za druhotný účel,“ vysvětluje hlavní důvod zamítnutí žádosti vedoucí stavebního úřadu Ing. Otto Zákoucký. Poslední zamítavé rozhodnutí, proti kterému se žadatel odvolal, bylo jičínským stavebním úřadem vypraveno v červnu 2015. Během následného odvolacího řízení, kdy stavební úřad odvolacímu orgánu odeslal veškerý spisový materiál spolu se svým stanoviskem k odvolání, však žadatel dne 18. 11. 2015 písemně oznámil, že bere zpět jak v celém rozsahu svoji žádost o umístění stavby, tak i odvolání z června letošního roku. Záměr výstavby bioplynové stanice je tak ze strany investora ukončen.

Plánovaná kapacita bioplynové stanice byla původně 21 tisíc tun odpadu za rok, přičemž samotné město Jičín vyprodukuje ročně pouze cca 1 tisíc tun biologicky rozložitelného odpadu, s okolními obcemi max. 3 tisíce tun, z něhož podstatná část je zpracována v jičínské kompostárně. Investor tedy počítal s tím, že by se do Jičína svážel ke zpracování biologický odpad z celého bývalého okresu. Hlavními složkami odpadu měl být především biologicky rozložitelný komunální odpad (např. vytříděný odpad z domácností), kaly z ČOV, zelená tráva ze zahrad a veřejných prostranství, siláž a zemědělské bioodpady, odpady ze zpracování masa a prošlé potraviny jako ovoce, zelenina, mléčné a pekárenské výrobky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.