Jičín: Kvůli novému zákonu o odpadech se navyšuje financování technických služeb

11.08.2021 20:47

Nový zákon 541/2020 Sb., o odpadech, který vstoupil v platnost 1. 1. 2021, přinesl mimo jiné zpřísnění poplatků za uložení odpadu na skládku a zároveň zdražení tvorby rekultivačního poplatku.

Jičín: Kvůli novému zákonu o odpadech se navyšuje financování technických služeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Ten je odváděn na vázaný účet a bude sloužit jako částečný zdroj financování pro konečné rekultivace skládek. Velkou novinkou je, že poplatníkem se nově stala i obec, která má na svém území vlastní skládku. Což je právě případ Jičína.

Vzhledem k novému poplatku bylo nutné navýšit financování odpadového hospodářství. Technické služby za druhý kvartál roku 2021 dostanou navíc z rozpočtu města 739 752 Kč na zaplacení skládkování a 74 456 Kč na úhradu poplatku do rekultivačního fondu. Rada města navýšení provozního příspěvku technickým službám vzala na vědomí. Podobná situace se dotýká všech měst a obcí v České republice. Je nutno dodat, že tyto částky jsou po slevě, kterou město Jičín má díky vytříděnému odpadu. Nový zákon totiž odměňuje obce, a tím i občany, za separaci odpadů. Naopak čím větší je poměr směsného odpadu, směřujícího na skládku, tím obce zaplatí více a tím větší je zatížení jejich rozpočtů. Navíc poplatky budou progresivně narůstat do roku 2030.

Město Jičín se snaží co nejvíce usnadnit třídění odpadů. Systém svozu door to door se již na podzim oficiálně rozšíří do Robous, Popovic, Moravčic, Hubálova, Popoviček a Soudné, a také do čtvrtí Čeřovka, Holínské Předměstí a do zbytku Větrova, který nebyl pokryt pilotním projektem v roce 2019. Občanům jsou nejenom na sídlištích k dispozici hnízda barevných kontejnerů a ve třech lokalitách jsou také podzemní kontejnery. Jejich počet chce město Jičín v dalších letech postupně navyšovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

22:28 Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

S příchodem letního počasí otevřelo své brány letní koupaliště na Písečném ostrově v Litoměřicích. V…