Jičín: Lavička Václava Havla bude v dolní části Zámeckého parku

20.09.2021 13:01 | Tisková zpráva

V letošním roce si připomínáme 85 let od narození a 10 let od úmrtí Václava Havla. Jičín si osobnost prvního českého prezidenta připomene mimo jiné tím, že na jeho památku nechá umístit Lavičku Václava Havla (anglicky Havel’s Place). S lokalitou v Zámeckém parku souhlasila přímo Dagmar Havlová. Náklady za instalaci autorského díla jsou přibližně 350 tisíc Kč. Město Jičín má v rozpočtu zajištěné financování lavičky. Vzhledem k tomu, že během diskuse o umístění lavičky jsme zaznamenali zájem od občanů a soukromého sektoru přispět na Lavičku Václava Havla, dáváme možnost občanům i právnickým osobám podílet se na financování.

Jičín: Lavička Václava Havla bude v dolní části Zámeckého parku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Přispět lze formou darovací smlouvy a to dvojím způsobem:

1) Vyplnit ručně darovací smlouvu. Vyplněný tiskopis je nutné odnést na MěÚ Jičín, Žižkovo náměstí, a zde se odkázat na sekretariát. Podpis na tiskopisu je nutný. Nebo:

2) Vyplnit darovací smlouvu elektronicky – pouze pokud má dárce elektronický podpis. Elektronickou kopii s podpisem je nutné odeslat na Městský úřad Jičín na adresu: posta@mujicin.cz

Prázdná šablona tiskopisu je přiložena k této zprávě. Je k dispozici ke stažení na www.mujicin.cz, sekce Novinky – Tiskové zprávy. Tiskopis je k dispozici také u podatelny městského úřadu na Žižkově náměstí.

Poté lze uhradit příspěvek. Možné jsou dva způsoby:

1) Hotově. Na pokladně na Městském úřadě Jičín, Žižkovo náměstí.

2) Převodem. Na účet 19-524541 / 0100. Uveďte variabilní symbol 3121.

Myšlenka pořídit Lavičku Václava Havla a tím si připomenout tuto mimořádnou osobnost vzešla z veřejného zasedání Zastupitelstva města v březnu 2021. Nadnesl ji zastupitel a radní PhDr. Josef Novotný. Zastupitelé záměr schválili napříč politickým spektrem. Otázka umístění lavičky byla diskutována po několik měsíců. Probírala se na úrovni Rady města, Komise pro cestovní ruch a Komise kulturní. Po diskusi zbyly tři možné lokality a město Jičín vyhlásilo veřejnou anketu, v níž jednoznačně zvítězilo umístění do dolní části Zámeckého parku při severovýchodním rohu hradební zdi. Ankety se celkem zúčastnilo 170 respondentů, z nichž 93 hlasovalo pro zmíněné místo.

Rada města poté pověřila starostu města JUDr. Jana Malého, aby oslovil nadaci Vize 97. Každá Lavička Václava Havla totiž podléhá schvalovacímu procesu. Za nadaci Vize 97 odpověděla přímo paní Dagmar Havlová. Dodavatelem autorského díla bude firma Petr Mader se sídlem v Novém Boru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Světelný smog se sníží, obměnou projde skoro 400 venkovních světel

10:23 Přerov: Světelný smog se sníží, obměnou projde skoro 400 venkovních světel

391 nových svítidel, 9 regulátorů napětí a 11 rozvaděčů veřejného osvětlení. Přerov plánuje ve druhé…