Jičín: Lavičku Rumcajsovy rodiny můžete podpořit i vy

25.03.2024 19:06 | Tisková zpráva

Skupina občanů, za podpory města Jičín, Nadačního fondu Jičín – město pohádky a Klubu českých turistů, v sobotu slavnostně představila Lavičku Rumcajsovy rodiny. Odhalení velkého díla ve Valdštejnově lipové aleji se konalo při příležitosti Pochodu za Rumcajsem – putování českým rájem. Lavičku proto zhlédly tisíce účastníků. Nyní může na ni každý přispět, a to přes sbírku na Donio.

Jičín: Lavičku Rumcajsovy rodiny můžete podpořit i vy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

O vytvoření díla, které připomene rodinu loupežníka Rumcajse a jeho autory Václava Čtvrtka a Radka Pilaře a jež se ponese v duchu Jičína jako pohádkového města, se hovořilo po řadu let. Vlastní impuls přišel z občanské iniciativy. V loňském roce firma J. M. Schlik s.r.o. darovala občanům torzo dubového kmene.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41540 lidí

Věci se daly do pohybu. Lavička začala vznikat dle grafického návrhu Štěpánky Novotné pod rukama řezbářů Jana Rampase a Luboše Markse. Hlavní část prací se uskutečnila v dílně v obci Radim a během této doby měla vznikající lavička spoustu návštěvníků včetně dcer Radka Pilaře – Barbory Komrzyové a Mariny Odvárkové. Dne 22. února dílnu navštívila také Rada města Jičína.

Slavnostní odhalení v sobotu 23. března se uskutečnilo za velkého zájmu veřejnosti i médií. Na pořádání slavnostního odhalení se podílel Klub českých turistů a také velmi významně Hotel reSTART, který mimo jiné zajistil i občerstvení. Agentura Dobrý den zaznamenala nový český rekord, neboť jde o největší Lavičku Rumcajsovy rodiny v Česku.

Příběh Lavičky Rumcajsovy rodiny však nekončí a vyvstává otázka, co s ní bude dále. Umístění v lipové aleji je nyní schváleno dočasně a je potřeba vyřešit také otázku údržby i vlastnictví. Výroba díla byla nákladná.

Právě proto lavičce velmi pomůže sbírka na Donio, kterou vypsala nezisková organizace Nadační fond Jičín – město pohádky. Každá částka pro Lavičku Rumcajsovy rodiny se počítá. Více in formací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…