Jičín: Město finančně podpoří ranní autobusovou linku do Prahy

02.12.2017 21:15

Rada města schválila spolufinancování ztráty z provozu autobusové linky 630028 pro rok 2018 ve výši 40 423 korun. Spoj, který provozuje firma ARRIVA VÝCHODNÍ ČECHY a.s., absolvuje trasu Nová Paka – Jičín – Dobrovice – Praha, přičemž z Jičína odjíždí ráno v 5:35.

Jičín: Město finančně podpoří ranní autobusovou linku do Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Počet cestujících přímo z Jičína není vysoký, i když ho nelze označit ani za zanedbatelný, a cestující z Jičína mají k dispozici alternativní železniční spojení, které z vlakového nádraží odjíždí ve 4:17, případně i autobusové spoje ve 4:15 nebo 4:35. Z vyjádření Krajského úřadu Královéhradeckého kraje je navíc jasné, že subvencování ztrátových linek obecními úřady není vhodné systémové řešení.

Na druhou stranu však linka 630028 představuje velmi důležitý spoj do Prahy pro obce v okolí Jičína. Aby se udržela, je třeba, aby všechny obce, kde autobus staví, uhradily část ztráty, a pokud by některé z nich toto odmítly, spojení by bylo zjevně bylo zrušeno.

Protože by některé obce ztratily jediné časně ranní spojení hromadné dopravy s hlavním městem, rada se rozhodla příspěvek na provoz linky schválit. Výše uvedené alternativy pro Jičínské navíc mají zásadní nevýhodu – nejsou přímé a vyžadují přestup.

V letošním roce město Jičín na linku 630028 přispělo částkou 33 860 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…