Jičín: Městská policie podala zprávu o činnosti za rok 2021

25.02.2022 9:18 | Tisková zpráva

Městská policie Jičín předložila zprávu o své činnosti za rok 2021. Aktivita byla loni významně ovlivněna pandemií Covid-19, a tak velkou část pozornosti městské policie vzalo kontrolování mimořádných opatření Vlády ČR. Velitel městské policie Bc. Karel Juryca činnost pravidelně konzultuje se starostou města JUDr. Janem Malým, který má problematiku v gesci.

Jičín: Městská policie podala zprávu o činnosti za rok 2021
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Činnost městské policie se zaměřovala na kontroly úřadů a velkých obchodů, jako jsou Kaufland, Lidl, Tesco či Praktik. Dále pak byly kontrolovány restaurace, školská zařízení, zdravotnická zařízení a podobně. Pozornost věnovala také oblastní nemocnici, kde kromě kontrol bylo nutné regulovat dopravu v době odběru PCR testů. Navíc je nastavena úzká spolupráce s ambulancemi v nemocnici, když poskytují péči problémovým, nepřizpůsobivým pacientům, zejména jsou-li pod vlivem alkoholu. V takovým případech by zdravotníkům mohla hrozit újma.

Co se týká dopravy, městská policie dohlíží na přechody v ranních hodinách v blízkosti škol a také na autobusovém nádraží. Důležitou aktivitou je také kontrola parkování osobních vozidel, přičemž množství automobilů ve městě se neustále zvyšuje, a s tím i počet případů nesprávného parkování. Doprava je komplexní problematika, kam spadá více činností městské policie, například kontrola jízdy cyklistů, řešení poškozených vozovek, řízení při uzavírkách, měření rychlosti nebo asistence u velkých akcí, jako jsou festivaly či závody.

V roce 2021 se také vyřešil odtah velkého množství vraků s propadlým datem technické kontroly. Celkem 16 vraků bylo odtaženo do areálu technických služeb, dalších 14 odstranili na výzvu městské policie sami majitelé. V řešení autovraků se bude pokračovat.

Důležitou součástí práce městské policie je oblast občanského soužití, veřejného pořádku a prevence kriminality. Městští strážnici jsou obvykle první u domácích hádek a domácího násilí, u sousedských sporů, u prodeje nepovoleného zboží či například u rušení nočního klidu. Vedle toho městská policie spolupracuje s Policií ČR a ostatními složkami Integrovaného záchranného systému. Přičteme-li již zmíněné kontroly dodržování epidemiologických opatření, má Městská policie Jičín za sebou náročný rok. Výrazným pomocníkem pro prevenci kriminality a akceschopnost městské policie je kamerový systém.

Specifickou činností je odchyt toulajících se zvířat. Město Jičín pro tyto účely provozuje záchytnou stanici pod Zebínem. Za rok 2021 bylo odchyceno 34 psů a 17 dalších zvířat. Zajímavostí jsou kupříkladu labutě. Navíc do činnosti městské policie spadají nejen zvířata živá, ale i uhynulá, která jsou nalezena na veřejných prostranstvích. Problémem jsou například holubi ve městě.

K 31. prosince 2021 měla Městská policie Jičín 25 strážníků a zaměstnanců. 13 strážníků a 2 kameramani jsou zařazeni v nepřetržitém provozu ve dvanáctihodinových směnách. 6 asistentů prevence kriminality je zařazeno také do dvanáctihodinových směn. 2 pracovníci jsou zařazeni do záchytné stanice pod Zebínem a 2 asistenti prevence kriminality pracují jen v omezené době během týdne. Městská policie využívá programu Úřadu práce pro zprostředkování zaměstnání, v tomto režimu pracují právě asistenti prevence kriminality.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Platby za školy a družiny se nezvýší

7:37 České Budějovice: Platby za školy a družiny se nezvýší

Pondělní zasedání rady města přináší dobrou zprávu rodičům, kteří mají děti předškolního a mladšího …