Jičín: Nová zahrada při 2. ZŠ Husova se představuje v nové podobě

05.08.2015 11:01

Začátkem školního roku budou mít děti ze základní školy Husova k dispozici zrekonstruovanou školní zahradu včetně herních i edukativních prvků, nové venkovní učebny a atletické dráhy s doskočištěm. Celková obnova zahrady je nyní jak stavebně, tak výsadbou zeleně dokončena.

Jičín: Nová zahrada při 2. ZŠ Husova se představuje v nové podobě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

V loňském roce byl zahájen rozsáhlý projekt, jehož cílem bylo revitalizovat dlouho neměnnou a místy zanedbanou zahradu, která se rozprostírá u základní školy v Husově ulici. Realizaci odstartovala v září 2014 firma DIKÉ ZAHRADY s.r.o. Příšovice, která vykácela nevyhovující, méně hodnotné a v některých případech i nemocné dřeviny. Od letošního jara pak byly ve školní zahradě vysázeny nové dřeviny, keře, záhony trvalek, okrasných trav a popínavých rostlin. Celkem bylo vysázeno 5 nových jehličnanů, 36 listnatých stromů, 2339 keřů a neosázené plochy byly osety travní směsí. Zahrada byla doplněna o ptačí budky, krmítka, domeček pro hmyz a dva výukové panely na téma fauny a flory regionu Jičínska. Děti mají navíc v zahradě tři nové herní prvky z vrbového proutí – tzv. týpí. „Vykácením nevhodných dřevin došlo k uvolnění prostoru pro výsadbu nových, často i zajímavých druhů, které obohatí skladbu městské zeleně. Takový přírodní areál bude také vhodný pro hnízdící ptactvo a drobné živočichy, které udržíme v centru městské zástavby,“ uvádí RNDr. Vladimíra Smolíková z odboru životního prostředí.

Ve školní zahradě vznikl i „umělý“ kopec, který budou děti ze školy či sousední Mateřské školy Fügnerova využívat v zimě pro sáňkování. Venku ale bude také probíhat výuka a sportování. „Do zahrady se podařilo vhodně zakomponovat venkovní učebnu, jakýsi amfiteátr, který může sloužit pro výuku v přírodě, činnost školní družiny, kulturní vystoupení či setkávání žáků s rodiči a přáteli školy. Na jižním okraji zahrady blízko mateřské školy byla vybudována nová běžecká dvojdráha o délce 60 m s umělým povrchem a pískovým doskočištěm. Tato část školní zahrady může alespoň částečně vykompenzovat absenci sportovního areálu u školy.

Novou zahradu budou moci využívat i děti ze sousední mateřské školy,“ doplňuje ředitel školy Mgr. Roman Mareš. Amfiteátr a běžeckou dráhu vybudovala firma IZOTRADE spol. s.r.o.

Celková cena revitalizace zahrady dosáhla částky 958 301 Kč vč. DPH a městu se podařilo na ni získat dotaci z Operačního programu Životní prostředí z Fondu soudržnosti a Státního fondu životního prostředí ČR byla ve výši 75 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Kulturní léto nabídne kvalitní program i letos

22:05 Prostějov: Kulturní léto nabídne kvalitní program i letos

Také letos se Prostějované a návštěvníci našeho města mohou těšit na bohatou škálu kulturních aktivi…