Jičín: Pohotovostní kontejner pro nouzové přežití byl aktivován

03.10.2018 10:46

Dne 20. září se uskutečnilo společné cvičení krizových štábů ORP Jičín, Hořice a Nová Paka, tentokrát na téma „Nouzové přežití obyvatelstva“. Cílem cvičení bylo seznámit členy krizových štábů se způsoby zabezpečení občanů postižených mimořádnou událostí.

Jičín: Pohotovostní kontejner pro nouzové přežití byl aktivován
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Hlavním bodem programu byla praktická ukázka specializovaného pohotovostního kontejneru nouzového přežití, který může pojmout až 50 osob. Na zpohotovení kontejneru se podíleli příslušníci Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje (HZS KHK) a vyškolení členové zásahové jednotky Sboru dobrovolných hasičů Jičín (SDH Jičín).

Cvičení bylo zahájeno svoláním krizových štábů, které provedlo na žádost starostů krajské operační středisko HZS Královéhradeckého kraje, a to formou vyrozumění na mobilní telefony. „Pokud krizový štáb není svolán k řešení skutečné krizové situace, je povinností starosty svolat krizový štáb za účelem cvičení, a to minimálně jednou ročně. Proto jsme i letos přistoupili ke cvičnému svolání, abychom prověřili akceschopnost zaměstnanců, kteří jsou do krizového štábu začleněni.“ vysvětluje tajemník jičínského krizového štábu Ing. Štěpánka Kolcová. Účastníci cvičení se na stanovenou hodinu dostavili do zasedací místnosti HZS Královéhradeckého kraje, územního odboru Jičín. Zde proběhla krátká teoretická část. Byli seznámeni se zásadami provádění opatření nouzového přežití postižených osob, které má za povinnost poskytovat příslušný obecní úřad obyvatelům postiženým mimořádnou událostí.

Praktická část cvičení proběhla na parkovišti za zimním stadionem v Jičíně. Kontejner nouzového přežití, který je ve vybavení HZS Královéhradeckého kraje, slouží ke krátkodobému, rychlému poskytnutí neodkladné pomoci obyvatelům postiženým mimořádnou událostí nebo může být využit jako zázemí pro zasahující složky integrovaného záchranného systému. Vlastní kontejner má hygienickou, stravovací a skladovací část. Součástí je ubytovací materiál pro 50 osob, což představuje nafukovací stan o rozměru 56m2, židle, lehátka, karimatky, deky, psací pytle, dále agregáty, jako jsou kompresor, elektrocentrála, osvětlovací soupravy a nezávislé mobilní topení. S tímto vybavením je kontejner schopen nouzově obsloužit až 50 osob i ve zhoršených klimatických podmínkách.

Pro použití je vyškoleno pět jednotek dobrovolných hasičů

S použitím kontejneru se počítá hlavně při mimořádných událostech typu velké havárie v dopravě, při poškození budov, teroristických útocích, masivním přílivu běženců, dlouhodobých zásazích složek IZS pro odpočinek zasahujících a při nacvičování odborných činností a cvičení a ukázkách pro jednotky dobrovolných hasičů. Pro zpohotovení kontejneru je v okrese Jičín vyškoleno pět jednotek dobrovolných hasičů, jsou to: SDH Jičín, Újezd pod Troskami, Dobrá Voda, Vidochov a Pecka.

„Poděkování patří všem, kteří se podíleli na přípravě cvičení, i všem členům krizových štábů, kteří se cvičení zúčastnili. Připravenost tohoto článku krizového řízení je velice důležitá, ale i přesto věříme, že se budeme setkávat pouze při cvičení a nabyté znalosti nebudeme při řešení skutečné mimořádné události potřebovat.“ dodala Ing. Štěpánka Kolcová, která cvičení připravila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…