Jičín: Poplatek za odvoz a zpracování odpadu se v roce 2021 nezmění

09.11.2020 12:59

Rada doporučuje zastupitelstvu schválit obecně závaznou vyhlášku o místním „poplatku za odpad“.

Jičín: Poplatek za odvoz a zpracování odpadu se v roce 2021 nezmění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Důležité je říct, že sazba poplatku se nemění a dle návrhu má v roce 2021 zůstat ve výši 552 Kč. I nadále je počítáno s úlevou pro obyvatele Popovic ve výši 96 Kč. Nová vyhláška byla sestavena z procesních důvodů, neboť byly během tohoto roku upřesněny některé nuance vyplývající z nového zákona č. 278/2019 Sb., o místních poplatcích.

Anketa

Bude Joe Biden dobrý prezident USA?

10%
90%
hlasovalo: 10541 lidí

Během letošního roku se zásadně nezměnily náklady za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování odpadu, proto sazba může zůstat ve výši 552 Kč. V návrhu zůstává i letošní novinka, že poplatek je splatný pouze jednorázově a že ho nelze rozdělit, jak bývalo zvykem v minulých letech. Splatnost je tedy stanovena do 31. března příslušného kalendářního roku. Vznikne-li poplatková povinnosti po tomto datu, poplatek je splatný nejpozději do 15. dne měsíce, který následuje po měsíci, ve kterém poplatková povinnost vznikla. Poplatek se vztahuje na fyzické osoby s trvalým pobytem v Jičíně. Dále je poplatníkem fyzická osoba, která na území města Jičína vlastní stavbu určenou k individuální rekreaci, nebo případně nemovitost, kde není přihlášena žádná fyzická osoba.

Od roku 2012 do roku 2019 byl poplatek za odpad ve výši 492 Kč, pro rok 2020 se tedy navýšil o 60 Kč. Sazba poplatku odráží skutečné náklady za odvoz, zpracování a odstraňování odpadu, které dlouhodobě rostou. Dále odráží i jistou neukázněnost, protože odstraňování pohozeného odpadu („černých skládek“) přináší další náklady. Občanům je pro odložení objemnějšího odpadu k dispozici sběrný dvůr v Konecchlumského ulici, který funguje i v dnešní karanténní době.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.