Jičín: Rada doporučuje zrušit vyhlášku o koeficientu daně z nemovitosti

22.04.2024 13:05 | Tisková zpráva

Rada doporučuje Zastupitelstvu města zrušit současnou obecně závaznou vyhlášku o stanovení koeficientu pro výpočet daně z nemovitostí. Proces proběhne formou vydání zrušovací vyhlášky. Veřejné zasedání zastupitelstva se koná v pondělí 29. dubna.

Jičín: Rada doporučuje zrušit vyhlášku o koeficientu daně z nemovitosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Majitelé nemovitostí platí ročně daň z nemovitých věcí. Její výpočet vychází ze sazby za jeden metr čtvereční plochy, dané zákonem. Podle velikosti obce (či města) je zákonem stanoven koeficient, kterým se tato sazba násobí. Pro města velikosti Jičína je stanoven koeficient 2. Zákon umožňuje obcím tento koeficient měnit vydáním místní vyhlášky, jsou však stanovena určitá pravidla.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 22177 lidí

V loňském roce legislativní moc přijala zákon č. 349/2023 Sb. (z médií známý pod přezdívkou „konsolidační balíček“). Před tímto zákonem mohly obce stanovovat výjimky pro některé typy nemovitostí, tedy snížit pro ně základní koeficient, takže jičínská vyhláška snižuje koeficient na 1,5 například u staveb pro rekreaci, samostatných garáží, bytů a staveb pro podnikání a nižší koeficient je také definovaný pro nemovitostí v částech Hubálov, Popovice, Soudná, Moravčice atd.

Finanční úřad pro Královéhradecký kraj město Jičín upozornil, že toto opatření už není s odkazem na konsolidační balíček možné, a doporučil vyhlášku zrušit, popřípadě vydat novou.

Po jednáních, na nichž se k věci vyjadřovali i zastupitelé města Jičína napříč politickými uskupeními, došla Rada města k závěru, že vyhlášku, stanovující koeficient, bude vhodné zrušit a pro rok 2025 nepřijímat novou. Schválí-li zastupitelstvo zrušovací vyhlášku, pro nemovitosti v Jičíně bude bez výjimky platit koeficient daný zákonem. Po uplynutí zdaňovacího období bude záležitost vyhodnocena a město případně podnikne kroky k vydání nové vyhlášky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …