Jičín: Zastupitelé rozhodnou o financování rekonstrukce stacionáře Domovinka

27.01.2020 13:07

Rada města doporučuje ZM schválit financování kompletní rekonstrukce budovy, kde sídlí stacionář Domovinka. Ten spadá pod Sociální služby města Jičína a poskytuje služby seniorům. Jeho sídlo je technicky již ve velmi špatném stavu.

Jičín: Zastupitelé rozhodnou o financování rekonstrukce stacionáře Domovinka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Budova, která vlastně původně byla technickým zázemím a primárně ani neměla sloužit pro sociální služby, neobsahuje výtah, schodiště je úzké, uživatelské prostory jsou velikostně zcela nedostačující a uživatelské prostory pro pečovatelky jsou špatné. Odhadované náklady na rekonstrukci jsou 50 milionů Kč a s financováním pomůže dotace od Královéhradeckého kraje ve výši až 25 milionů.

Pokud zastupitelé financování schválí, bude vypsána veřejná zakázka na realizaci prací. Rekonstrukce bude skutečně kompletní. Bude přebudován samotný objekt a všechny přístavby, bude instalován výtah, budou modernizovány prostory, upraveny komunikace, vysazena zeleň, přeložena kanalizační stoka a vodovodní přípojka a mnohé další. Dojde také k navýšení kapacity. Realizace je plánována na roky 2020 až 2022. K zahájení akce dojde po přepojení topení u objektů, kterou jsou nyní zásobeny z výměníkové stanice umístěné v objektu Domovinky.

V listopadu 2017 zastupitelé schválili předběžný záměr rekonstrukce Domovinky, a to i za účelem navýšení kapacity služby. Investiční záměr je plně v souladu se Strategií rozvoje sociálních služeb Královéhradeckého kraje. Projektovou dokumentaci vypracovala firma Design 4 – projekty staveb s.r.o. a v říjnu 2019 byl vydán souhlas se stavební akcí ve sloučeném územním a stavebním řízením. 

Služby Domovinky jsou poskytovány celoročně v pracovních dnech v době od 7.30 do 16.30 hodin. Kapacita je 20 osob, což není postačující. V minulém roce došlo k úplnému naplnění Domovinky, a tak město Jičín vyčlenilo samostatný byt v ulici Butovská, aby byl využit v případě vyššího zájmu klientů. Ten lze jednoznačně očekávat, neboť populace v České republice stárne a Jičínsko je co do průměrného věku před zbytkem státu napřed.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…