Jičín a Powiat Swidnica: Partnerství, které trvá už deset let

30.05.2019 18:55

Rok 2019 je také ve znamení desetiletého partnerství mezi městem Jičín a powiatem (okresem) Swidnica. Do města v polském Dolním Slezsku v květnu zamířila devítičlenná delegace z Jičína.

Jičín a Powiat Swidnica: Partnerství, které trvá už deset let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Zúčastnila se slavnostního večera při příležitosti dvacetiletého výročí vyhlášení municipálního okresu Swidnica. Pro výročí partnerství s Jičínem polští organizátoři vyhradili zvláštní bod programu. Jičínský místostarosta Ing. Jan Jiřička a přednosta swidnického okresu Piotr Fedorowicz podepsali memorandum o pokračování partnerství.

Slavnostní program proběhl v aule místní střední školy (Liceum Ogólnokształcące w Świdnicy). Místostarosta Ing. Jan Jiřička v proslovu připomněl provázanou historii dnešního Polska a České republiky. Vzpomněl například na českou královnu Annu Svídnickou, manželku Karla IV., a samozřejmě i na pohádku o loupežníku Rumcajsovi, Mance a Cipískovi.

V Jičíně jsme si desetileté výročí partnerství s okresem Swidnica připomněli v roce 2018 během květnových Valdštejnských slavností, kdy naopak polská delegace zamířila k nám. Vzájemná přeshraniční spolupráce přináší výhody oběma stranám. Často dochází k přímé  výměně zkušeností, kupříkladu v oblastech školství, kultury, cestovního ruchu, bezpečnostní politiky a v mnoha dalších komunálních službách. Spolupráce podporuje či umožňuje investiční akce a v hlubším kontextu je uskutečňováním evropské integrace v praxi, jakožto myšlenky přátelství a spolupráce mezi národy.

Česko-polské partnerství pokračuje. Jičín a powiat Swidnica společně připravují nový projekt „Zveme ke společnému stolu“. Jinak řečeno, propojí nás kulinářské umění. Do projektu se ze strany Jičína zapojí K-Klub, středisko volného času, a Valdštejnské imaginárium, z.ú. Zúčastní se ho žáci ve věku od 12 do 14 let ze zájmového kroužku vaření. Zorganizují kuchařské workshopy. Společně připravené tradiční pokrmy budou prezentovány a rozdávány netradiční formou veřejnosti ve Valdštejnské lodžii na akci Divovánoce 2019, poté v dubnu 2020 odjedou malí kuchaři z Jičína na workshop do Swidnice. Posléze, v srpnu 2020, budou s Cirk Café při Valdštejnské lodžii prezentovat město Jičín ve Swidnici na akci Dny zdraví.

Partnerství mezi městem Jičínem a powiatem Swidnica před deseti lety inicioval pan Zygmunt Worsa, tehdejší přednosta okresu a nyní zástupce přednosty. Dohodu o partnerství uzavřel s bývalým jičínským starostou Ing. Martinem Pušem.

„Počátky partnerství se datují k roku 2008. Bývalý přednosta okresu Swidnica, Zygmunt Worsa, na svých cestách často projížděl kolem Jičína. A protože měl od dětství náklonnost k Rumcajsovi, říkal si, že by mohl navštívit jičínskou radnici a navázat první kontakty. A tak se i stalo.“ popisuje Mgr. Alena Stillerová z Odboru kultury a cestovního ruchu MěÚ Jičín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.