Jičín podpořil založení Nadačního fondu Oblastní nemocnice Jičín

09.10.2018 11:30

Při Oblastní nemocnici Jičín a.s. vznikne nový nadační fond. S jeho založením souhlasila nejprve Rada města a posléze i Zastupitelstvo města. Jičín do Nadačního fondu Oblastní nemocnice Jičín dodá počáteční vklad ve výši 48 tisíc Kč. Dalšími zakládajícími městy budou Nová Paka a Nový Bydžov.

Jičín podpořil založení Nadačního fondu Oblastní nemocnice Jičín
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Idea vzešla z Oblastní nemocnice Jičín a.s. Smyslem fondu je přijímat dary a předávat je jako nadační příspěvky Oblastní nemocnici Jičín a.s., aby je použila pro nákup vybavení a zlepšení standardu nabízené péče. Fond také bude poskytovat stipendijní programy. To znamená, že zájemce o práci ve zdravotnictví si požádá o příspěvek na vzdělání a zároveň se zaváže, že po ukončení studia nastoupí jako zaměstnanec jičínské nemocnice. Svůj nadační fond již mají nemocnice v Broumově a Náchodě, tudíž jde o vyzkoušenou praxi.

"Jsem upřímně rád, že se zastupitelstvo založením nadačního fondu staví za nemocnici. Je to určitě dobrá zpráva zejména pro pacienty, ke kterým v konečné fázi směřuje naše činnost. V budoucnu bych proto rád viděl další rozvoj oboustranně prospěšné spolupráce mezi městem a nemocnicí,“ uvedl předseda představenstva ON Jičín a.s. Ing. Tomáš Sláma.

Nadační fond bude pojat jako nezávislá právnická osoba s vlastními stanovami. Bude mít správní a dozorčí radu. Výroční zpráva bude vydávána do 30. června.

Protože oblastní nemocnici využívají nejen obyvatelé Jičína a okolí, ale i obyvatelé jiných ORP, blízká města byla vyzvána k přímé účasti v nadačním fondu. Krom jičínského souhlasila zastupitelstva měst Nová Paka a Nový Bydžov. Naopak Zastupitelstvo města Hořice návrh odmítlo. Zakládací listina proto byla upravena tak, že Hořičtí se nadačního fondu neúčastní. Nedodají základní vklad a nebudou mít zastoupení ve správní ani dozorčí radě.

Majetek lze použít výhradně pro poskytování nadačních příspěvků

Základní vklad je vypočítán podle počtu obyvatel. Je ve výši 3 koruny na obyvatele daného města, a tak částka pro Jičín je stanovena na 48 tisíc Kč, pro Novou Paku 27 tisíc a Nový Bydžov 15 tisíc. Hořický vklad měl být 24 tisíc Kč.

Správní rada bude pětičlenná. První funkční období je na jeden rok, další potom budou na 4 roky. Každé ze zmíněných měst má jedno křeslo. Za Jičín zde bude pan JUDr. Jan Malý, za Novou Paku pan Mgr. Josef Cogan a za Nový Bydžov Ing. Pavel Louda. Dvě křesla, z nichž jedno původně bylo určené zástupci Hořic, obsadí lékaři, pan MUDr. Libor Etflajš z jičínské nemocnice a paní MUDr. Jana Kolářová z nemocnice v Bydžově.

„Jsem přesvědčen, že založení nadačního fondu povede k lepší stabilizaci zdravotnického personálu v Oblastní nemocnici Jičín,“ uvedl jičínský starosta JUDr. Jan Malý.

Zakládací listina se také zabývá ekonomickým fungováním fondu. Uvádí, že celkové roční náklady nadačního fondu související s jeho správou nesmí převýšit 7 procent hodnoty věnovaných darů. Majetek nadačního fondu lze použít výhradně pro poskytování nadačních příspěvků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…