Jičínští senioři v Masarykově divadle diskutovali s představiteli města

26.02.2020 12:55

Několik desítek seniorů a hostů z Jičína si nenechalo ujít diskusi s vedením města v Masarykově divadle. Na dotazy odpovídali starosta JUDr. Jan Malý, první místostarosta Mgr. Petr Hamáček a druhý místostarosta Ing. Jan Jiřička.

Jičínští senioři v Masarykově divadle diskutovali s představiteli města
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

První polovina setkání patřila hudbě a referátům jednotlivých zástupců města, ve druhé polovině se rozpoutala horká rozprava o činnostech města, investičních akcích i věcech, které nás v současnosti v Jičíně trápí.

Do mimořádné nálady všechny naladil jičínský smíšený sbor Smetana. Pod vedením sbormistra Vítězslava Čapka a za klavírního doprovodu Pavla Krčmárika interpretovali osm skladeb z různých období a zemí světa. Sbor Smetana své pověsti nezůstal nic dlužen a po dvacetiminutovém vystoupení si vysloužil dlouhý potlesk.

Slova se následně ujal starosta města. Hovořil mimo jiné o chystané obytné zástavbě v lokalitě bývalých kasáren, kde již město má zpracovánu projektovou dokumentaci na vybudování sítí, chodníků a infrastruktury a v současnosti žádá o stavební povolání. Nastínil rovněž fungování rady města s tím, že koalice, jež vznikla po komunálních volbách na podzim 2018, pracuje stabilně.

Druhý místostarosta popsal činnost osadních výborů v Robousích, Popovicích a Sedličkách. Zmínil také připojení Hubálova, který se na podzim odtrhl od Tuři a byl přičleněn k Jičínu. Historicky jde o mimořádnou událost, zcela neobvyklou v České republice. Pozornost věnoval také novému poskytovateli jičínské hromadné dopravy, jímž se po výběrovém řízení stala firma Milan Fejfar. Poděkoval všem zaměstnancům Technických služeb města Jičína za to, že během jakéhokoliv počasí udržují město v čistotě.

Poté vystoupil první místostarosta, který se věnoval jičínským školám, sociálním službám a kultuře. V těchto oblastech Jičín podniká rozsáhlé investiční akce. Zmínil tak dokončovanou přestavbu bývalé VZP na Polyfunkční komunitní centrum, které se stane sídlem několika poradenských služeb. Popsal investice, jež budou zahájeny ještě letos – kompletní rekonstrukci stacionáře Domovinka a výstavbu učeben v podkroví nad přístavbou ZŠ Husova.

Vystoupení řečníků uzavřel pan Ing. Pavel Řehák, který zastupoval jičínské pracoviště katastrálního úřadu. Hlavní pozornost věnoval probíhající revizi katastru nemovitostí.

Následovala diskuse. Senioři se ptali zejména na služby občanům a také na ochranu životního prostředí. Padaly dotazy na rozšíření protihlukové stěny při obchvatu u jižního cípu města, na ochranu vrchu Čeřovka, na četnost výlepových ploch a uveřejňování programu kulturních zařízení, na problematickou kvalitu řemeslníků v Jičíně nebo na otevření Městského informačního centra, které prošlo rekonstrukcí. Všechno to jsou záležitosti, které seniory trápí, a všechny dotazy představitelé města zodpověděli. Senioři však také chválili – kupříkladu jeden z hostů složil hold kolektivu Knihovny Václava Čtvrtka a vyzdvihl pořádané akce. Přitom se také zmínil, že by město Jičín mělo přistoupit k dlouho plánované rekonstrukci objektu knihovny.

Jednalo se již o páté setkání vedení města s jičínskými seniory. Všem hostům děkujeme za jejich zájem o veřejné dění v Jičíně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …