Jihlava: Časové kupóny a elektronickou peněženku do MHD lze zaplatit i kartou

31.10.2020 17:02

Jízdné MHD v Jihlavě už lze zčásti platit kartou. V příštím roce se změní také odbavovací systém přímo ve vozech a validátor u řidiče umožní platbu kartou i za jednotlivé jízdné.

Jihlava: Časové kupóny a elektronickou peněženku do MHD lze zaplatit i kartou
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Dopravní podnik města Jihlavy (DPMJ) spustil platby kartou. Učinil tak s předstihem proti původnímu plánu ve snaze účinněji bojovat s rizikem šíření koronaviru. Platit bezkontaktně už je ode dneška možné na středisku předprodeje v přízemí budovy radnice na Masarykově náměstí v Jihlavě.

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí

Časový kupón např. za měsíční listopadovou jízdenku už je možné zaplatit bankovní kartou nebo prostřednictvím bezkontaktní mobilní platby Apple Pay nebo Google Pay na svém telefonu. Karty přijímají také na vrátnici DPMJ na Brtnické ulici, kde lze nyní platit např. za využití myčky vozidel a po skončení nouzového stavu zde bude možné platit i přirážky k jízdnému.

Online dobití elektronické peněženky a nákup časových kupónů na internetu bude spuštěn v příštím roce ve stejném termínu jako možnost zaplatit kartou přímo u validátoru u řidiče při nástupu do trolejbusu nebo autobusu MHD. „Je třeba k tomu vyměnit celý odbavovací systém, a to zabere včetně veškeré potřebné administrativy s tím spojené bohužel asi 11 měsíců,“ vysvětlil předseda představenstva DPMJ a.s. Radim Rovner s tím, že plnohodnotné placení kartou a nákup jízdenek přes internet umožní v MHD v Jihlavě od října 2021.

DPMJ se potýká s výrazným úbytkem cestujících. Kvůli vládním opatřením nyní v nouzovém stavu jezdí ve srovnání s loňským rokem hromadnou dopravou asi polovina cestujících. „Tržby klesly o 50%. Případná další omezení dopravy se budou řešit v průběhu příštího týdne. Budeme o nich ale včas informovat,“ doplnil Radim Rovner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…