Jihlava: Další úspěch při vymáhání nároků v souvislosti s ukončením členství ve SVAK

09.01.2019 19:02

Soudní spory o nárok na vodárenskou infrastrukturu začátkem roku eskalují.

Jihlava: Další úspěch při vymáhání nároků v souvislosti s ukončením členství ve SVAK
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Vodárenská akciová společnost a.s. přislíbila městu, že mu do 10. ledna 2019 více než 40 milionů korun na dlužném nájemném a více než 8 milionů korun na úroku z prodlení. Společnost se rozhodla městu částku vyplatit po rozhodnutí Nejvyššího soudu v Praze, který se přiklonil na stranu Jihlavy.

„O tom, jak částku dlužného nájemného zaplacenou VAS a.s. použije Jihlava ve prospěch vodovodů a kanalizací zásobujících obyvatele města, rozhodnou orgány města v nejbližší době,“ sdělila primátorka Jihlavy Karolína Koubová.

VAS a. s. však nevyplatí městu plnou výši nájemného, jak bylo zažalováno, ale tu výši, kterou si společnost sama vypočítala. Statutární město Jihlava po skutečném zaplacení vezme žalobu zpět co do zaplacených částek, a ohledně zbytku dlužného nájemného se bude dál soudit.

„Město nesouhlasí se způsobem výpočtu dlužného nájemného, který VAS a. s. zcela nově „objevila“ až po svém neúspěchu u Nejvyššího soudu,“ vyjádřil náměstek pro oblast správy majetku města Jaromír Kalina, který má spor o vodárenský majetek na starosti.

„Je velkou otázkou, jak bude na postup VAS a.s. reagovat SVAK Jihlavsko, a zda dobrovolně vyplatí Jihlavě, Lukám nad Jihlavou a dalším pěti menším obcím alespoň tu část dlužného nájemného z majetku, který jim již několik let protiprávně zadržují, kterou „vypočítala“ jeho provozní společnost VAS a. s.,“ konstatoval Jaromír Kalina.

Výše nájemného, kterou město zažalovalo vůči Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko, činila ke konci roku 2018 jen na jistině částku dosahující 270 milionů korun, přitom úrok z prodlení pak přesáhl částku 50 milionů Kč.

„Domáhat se svých práv je běh na dlouhou vzdálenost, a tento případ je toho typickou ukázkou. Pokud si však někdo myslí, že Jihlavě dojde dech před cílem, špatně ji odhadl,“ řekl právník Jihlavy Mgr. Miroslav Šianský.

Stručná historie sporu

Za dobu svého (domnělého) členství ve Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko převedlo Statutární město Jihlava svazu právo hospodaření ke svému vodohospodářskému majetku s pořizovací cenou 341 mil. Kč.

Jihlava ukončila ke dni 31.12.2012 své (domnělé) členství ve svazu. Ačkoliv podle jednotlivých smluv o převodu práva hospodaření i podle usnesení valné hromady svazu mu právo hospodaření k tomuto majetku skončilo dne 31.12.2012, svaz tento majetek městu dobrovolně nevydal a VAS a. s. od 1.1.2013 tento majetek dále provozovala a nájemné za to platila nikoliv městu, ale svazu.

Statutární město Jihlava se domáhalo žalobami nájemného, které VAS a. s. protiprávně vyplácela svazu, a ten si ho přisvojoval na úkor Jihlavy, jehož výše za dobu šesti let dosáhla 82.710.515,- Kč, úrok z prodlení přesáhl částku 15 mil. Kč.

Po zamítavém rozhodnutí Městského soudu v Brně a Krajského soudu v Brně se Statutární město Jihlava domohlo svého práva až u Nejvyššího soudu. Teprve ten ve svém rozsudku konstatoval naprosto zjevnou skutečnost, že VAS a. s. si nemůže vybírat, komu bude platit nájemné, a že ho musí platit Jihlavě.

Až poté VAS a. s. oznámila městu, že mu dlužné nájemné vyplatí. Ani za této situace však VAS a. s. nevyplatí městu plnou výši nájemného, ale tu, kterou si sama vypočítala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

7:37 Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

Se začátkem právě zahájené nové turistické sezony přichází město Litoměřice s novinkou, jež má ambic…