Jihlava: Den Země upozorní na dopad ničení životního prostředí

12.04.2019 14:47

Den Země se letos na Masarykově náměstí uskuteční 23. dubna. Od devíti do 17 hodin budou moci návštěvníci i kolemjdoucí zjistit více o dopadech ničení životního prostředí a předcházení vzniku odpadů. Tradiční akce je také příležitostí pro dobročinné sbírky a sportovní aktivity.

Jihlava: Den Země upozorní na dopad ničení životního prostředí
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

„Velký úspěch má již několik let akce Sbírka kol pro Afriku. Lidé budou moci i letos na Den Země dovážet nepotřebná i nepojízdná kola na Masarykovo náměstí. Sbírat se budou pro africké děti i dioptrické brýle,“ sdělila Alice Jandejsková, koordinátorka Projektu Zdravé město Jihlava.

K oslavám Dne Země se zapojí také žáci základní školy T. G. Masaryka, kteří budou prezentovat své projektové práce zaměřené na environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu. Aktivity věnované ochraně přírody u nás i ve světě představí také Zoologická zahrada Jihlava.

Velkým tématem budou při Dni Země také odpady. Společnost ASMJ, s. r. o. bude promítat krátký film o tom, jak funguje třídící linka odpadů, co házet do kontejnerů na plast a ukáže, co se z recyklovaných plastů vyrábí.

Den Země je příležitostí i pro ukázky ekologicky zaměřených prací těch nejmenších. Dům dětí a mládeže Jihlava ukáže činnosti z přírodovědných kroužků i živá zvířátka. S klubem Hájenka si budou moci malí návštěvníci zkusit hru s odpadovým materiálem.

Cyklojízda s velocipedistou

Na Den Země se bude také sportovat. Uskuteční se jarní cyklojízda s velocipedistou Josefem Zimovčákem. Jízda se zakončí v pivovaru, kde budou mít pro účastníky připravenou přednášku Lucie a Michal Jonovi na téma krásny národních parků Jižní Ameriky na kole.

„Cyklojízda startuje v 17 hodin z Masarykova náměstí a povede za doprovodu strážníků městské policie po jihlavských cyklostezkách až do Pivovarské restaurace, kde začíná přednáška v 18.30 hodin. Mapa trasy bude zveřejněna na facebooku města pár dní před akcí,“ doplnila Alice Jandejsková.

Jihlava bez odpadu?

Beze všeho! Novou kampaň pro předcházení vzniku odpadu představí odbor životního prostředí jihlavského magistrátu. Jihlava bez odpadu? Beze všeho! informuje o nadvýrobě i konzumním způsobu života a přichází s tipy, jak množství vyprodukovaného odpadu omezit.

„Den Země je den věnovaný Zemi, připomíná ekologické otázky a dopady chování člověk a na životní prostředí. Doufáme, že třeba právě tento den bude tím, kdy mnozí procitnou a vyšlápnou jiným směrem,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

13:37 Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

Jednou z letošních investic do školských zařízení v Aši budou stavební úpravy hygienických zařízení …