Jihlava: Den vody v ZOO

19.03.2015 21:23

Již po druhé se Světový den vody uskuteční také v jihlavské zoo. Letošní rok připadá na neděli 22. března a tentokrát se uskuteční pod heslem „VODA A UDRŽITELNÝ ROZVOJ“.

Jihlava: Den vody v ZOO
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

V areálu bude v době od 10 do 15 hodin program pro návštěvníky, v průběhu kterého se dozví o významu vody nejen pro lidi, ale i pro jiné tvory. Environmentální centrum PodpoVRCH se pod taktovkou tohoto svátku promění a bude přístupné pro veřejnost. Problematika s ochranou vody a rozumného nakládání s ní bude soustředěna hlavně na děti, které se s ní seznámí zábavnou formou – například vodním putováním za pokladem, pokusy s vodou, komentovaným krmením a dalšími činnostmi ve vzdělávacím centru PodpoVRCH. Pro dospělé návštěvníky bude připraveno promítání dokumentů o vodě v rámci projektu Ozvěny EKOfilmu.

Den vody bude v Zoo Jihlava zakončen besedou s cestovatelem a dobrodruhem Martinem Šílem s názvem Cesta za vodopádem. Během jeho povídání se návštěvníci seznámí s expedicí do nitra jižní Afriky, která si dala za cíl zdokumentovat a přeměřit možná nejvyšší vodopády světa Tugela Falls.

Začátek besedy bude v 16:00 hodin ve vzdělávacím centru PodpoVRCH, vstupné pro příchozí pouze na přednášku je 40,- Kč. Pro návštěvníky s platnou vstupenkou do zoo je vstup na akci zdarma.

„Děti i dospělí se mohou během Světového dne vody dozvědět spoustu informací, jak mohou nejen šetřit přírodu, ale i své peněženky. Například, když necháme kapat kohoutek, za den ztratíme až 50 litrů vody. Pokud dáme přednost vodě kohoutkové oproti balené, ušetříme za rok nemalou částku. Nehledě na to, že na výrobu jedné PET láhve o objemu 0,5 litru výrobci spotřebují 3 litry vody. Češi přitom utratí za balenou vodu kolem 7 miliard korun ročně,“ informovala ředitelka Zoo Jihlava Ing. Eliška Kubíková.

Voda je pro život na Zemi nepostradatelná tekutina, jejíž význam si stále ne všichni uvědomují. Ačkoli žijeme v Evropě, která je považována za oblast s dostatečnými zdroji vody, přibylo za posledních 30 let dramaticky období sucha, jež jsou také čím dál intenzivnější. Světový den vody byl vyhlášen Valným shromážděním OSN v roce 1992 na datum 22. března v Rio de Janeiru. OSN a jeho členské státy tam uskutečnily a doporučily konkrétní kroky k ochraně vodních zdrojů na planetě Zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jihlava.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…