Jihlava: Do dubnové kampaně „10 000 kroků“ se v Jihlavě zapojilo 133 lidí

27.05.2022 7:24 | Tisková zpráva

Skončila dubnová Výzva 10 000 kroků, do níž se přihlásilo přes 13 tisíc účastníků z celé republiky. Během 30 dnů společně zdolali bezmála 2,3 miliony kilometrů při denním průměru přes 76 tisíc km. Je to stejná vzdálenost, jako by každý den obešli Českou republiku 33krát.

Jihlava: Do dubnové kampaně „10 000 kroků“ se v Jihlavě zapojilo 133 lidí
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Hlavním partnerem výzvy byla firma UAX, a proto účastníci dostali kvalitní volnočasová trička se symbolickým motivem ježka a další drobné dárky včetně diplomu. Absolutní vítězkou se stala Naděžda Kočarová, která v dubnu ušla neuvěřitelných 847,70 km. Zároveň byla nejlepší ze všech jihlavských žen. První místo v mužské kategorii obsadil Jaroslav Kejzlar (nachodil 369,62 km). Nejmladšímu účastníkovi bylo 6 let a nejstaršímu přesně o osm dekád více. Nejlehčí účastník vážil 20 kg, nejtěžší v den zahájení akce 196 kg.

„Našli jsme cestu k babičce, která bydlí 21 km od nás a pak už to šlo lehce. Chodili jsme to s kočárem asi čtyři hodiny. A nakonec to vlastně nejvíc těšilo naší babičku, protože nás tam měla každý den na návštěvě,“ prozradila při předávání Naděžda Kočarová.

Předávání se zhostil radní pro dopravu Jaroslav Vymazal: „Mám velkou radost, že se oproti prvnímu podzimnímu pandemickému ročníku přihlásilo dvakrát více účastníků. Některé z nich to motivovalo k pravidelné chůzi na kratší vzdálenosti, a ty, kteří již pravidelně chodí, to vyburcovalo obdivuhodným výkonům.“

Dvojnásobná účast

Dubnové kolo Výzvy 10 000 kroků oficiálně podpořilo 91 měst a obcí České republiky. V soutěži zvítězil Slaný před Dobříší a Zábřehem. Město Jihlava skončilo na krásném 22. místě. „Aktivně se v rámci Projektu Zdravé město zapojilo 133 občanů. Loni v říjnu jen 65,“ upřesnila koordinátorka Iveta Ondráčková. Ocenění pěti nejlepších mužů a pěti nejlepších žen proběhlo ve středu 25. května na jihlavském magistrátu.

Do celkových výsledků se počítala chůze, běh nebo nordic walking, přičemž se lidé mohli věnovat jedné z těchto aktivit nebo je libovolně střídat. Nejvíce účastníků upřednostňovalo chůzi. Minimálně jednou běželo 1 548 soutěžících. Nordic walkingu se alespoň jednou věnovalo 980 účastníků.

Účastníkům se každý den po zaznamenání aktivity odkryla etapa virtuální pouti, ve které se dozvěděli zajímavosti o kousku České republiky a získali tak inspiraci pro své výlety. Každý si na začátku mohl určit svůj měsíční cíl a sledovat, zda se mu jej podaří splnit. O přidělených bodech a celkovém pořadí rozhodoval BMI (index tělesné hmotnosti) a věk. Ujít 10 000 kroků (cca 7,5 km) denně nebylo podmínkou, ale pouze motivačním doporučením.

Podpora udržitelné mobility

Výzva má zároveň iniciovat debatu nad veřejným prostorem a propagovat koncept měst krátkých vzdáleností, který známe např. z Paříže: „Pokud to dává smysl, je vhodné kratší vzdálenosti ujít pěšky nebo třeba ujet na kole. Oproti  autům je chůze výrazně šetrnější k našim  peněženkám než jízda autem,” popisuje Jaroslav Martinek ze spolku Partnerství pro městskou mobilitu, jehož členem je i město Jihlava. Spolek pořádá výzvu dvakrát ročně, na jaře a na podzim.

„Akce posiluje koncept udržitelné městské mobility, což znamená, aby se lidé pohybovali po městě co nejvíce pěšky, na kole, využili MHD nebo kombinovali tyto dopravní módy. Pak ti, co potřebují jet autem, projedou městem a zaparkují snadno. Veřejný prostor současně není jedním velkým parkovištěm, ale je vybaven všemi prvky, které má mít a je tedy příjemný, přitažlivý a vytváří pohodovou atraktivní městskou atmosféru,“ doplnil radní Vymazal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…