Jihlava: Hygienici kontrolovali zmrzliny, jejich jakost se zlepšuje

21.07.2023 22:09 | Tisková zpráva

Krajští hygienici kontrolovali prodejce zmrzlin na Vysočině. Zaměřili se jak na úroveň hygieny výroby, tak i na zdravotní nezávadnost zmrzlin, prodávaných ve stáncích.

Jihlava: Hygienici kontrolovali zmrzliny, jejich jakost se zlepšuje
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Z výsledků provedených kontrol hygieniků je patrné zlepšení oproti minulým rokům, a to jak v čistotě provozoven, tak i v jakosti a zdravotní nezávadnosti vyráběné zmrzliny. Cílené kontroly provedli v Kraji Vysočina v 50 provozovnách.

„Jedná se o stánky, kde se prodává točená zmrzlina vyráběná studenou cestou. Sledovali jsme celkovou čistotu provozu, stavební stav provozovny, dodržování sanitace zmrzlinového stroje, používání pracovního oděvu, uvedení informace o obsažených alergenech nebo jak je manipulováno s kornoutky. U nových provozovatelů jsme zjišťovali řádné oznámení činnosti,“ vyjmenoval Zdeněk Novotný, ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV).

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41194 lidí

Během kontrol odebrali hygienici 25 vzorků vanilkové zmrzliny k mikrobiologickému vyšetření. „Z nich nevyhověly tři, v kterých laboratoř prokázala nadlimitní množství bakterií rodu Enterobacteriaceae,“ uvedl Zdeněk Novotný s tím, že ve 25 provozovnách provedli také stěry z pracovních ploch, výrobního zařízení a pomůcek k výrobě zmrzliny.

Nejčastějšími nedostatky kromě nevyhovujících laboratorních výsledků odebraných vzorků bylo neoznámení činnosti, neuvedení obsažených alergenů a nedostatečná sanitace pracovních pomůcek. „Za zjištěné nedostatky v kontrolovaných provozovnách bude uloženo sedm sankcí v předpokládané výši do 20 000 korun,“ dodal ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání KHSV Zdeněk Novotný.

Pokud nejsou řádně dodržována hygienická pravidla, může být zmrzlina zdrojem alimentárního onemocnění. Je třeba zohlednit také to, že zmrzlina je konzumována především dětmi, které jsou vůči infekčním nákazám vnímavější. I když výsledky kontrol svědčí o zlepšení situace, zmrzlina je stále považována za rizikovou potravinu. KHSV se proto bude pravidelným kontrolám zmrzlinových stánků věnovat i v dalších letních sezónách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Město poskytne dotace nejen na rozvoj a údržbu sportovišť, ale i na vrcholový a výkonnostní sport

13:05 Hradec Králové: Město poskytne dotace nejen na rozvoj a údržbu sportovišť, ale i na vrcholový a výkonnostní sport

Hradec Králové podpoří schválenými dotacemi rozvoj, rekonstrukce, údržbu a opravy řady sportovišť a …